Gyártók Bemutatkozott az Opel apró városi járműve

Bemutatkozott az Opel apró városi járműve

autopro.hu/D.Á. | 2021.11.05 04:20

Bemutatkozott az Opel apró városi járműve

Fotó: Stellantis Media

Mindenki számára elérhető alternatívaként hirdeti az új városi járművét az Opel. A Rocks-e egy nagyon kicsi, olcsón fenntartható, elektromos jármű, amelyet négykerekű segédmotoros kerékpár mivolta miatt már az AM kategóriás jogosítvánnyal rendelkező fiatalok is vezethetnek.

Hirdetés

A Rocks-e bemutatásával kezdetét vette az Opel SUM (Sustainable Urban Mobility), azaz fenntartható városi mobilitási sémája. A Rocks-e egy tisztán elektromos négykerekű jármű, amit 8000 euróért kínál a gyártó. Szerintük ez egy széles tömegek számára megfizethető belépő az elektromos mobilitás világába, részletfizetéssel havonta nagyjából egy tömegközlekedésre szóló bérlet árának megfelelő összeget kell törleszteni. Németországban a segédmotoros kerékpárokra érvényes AM kategóriás jogosítvánnyal már 15 éves kortól vezethető a jármű.

A német Opel vezetője, Andreas Marx elmondta, a Rocks-e nem kínál felesleges extrákat, csupán egy egyszerű és nagyon kompakt köntösbe csomagolva biztosít alternatívát a városi közlekedőknek és a fiatal sofőröknek az elektromos mobilitásra való megfizethető áttérésre. Emissziómentes és nagyon praktikus, miközben kitűnik a tömegből.

Belépő az elektromobilitásba

Mindössze 2,41 méteres hosszával, 1,39 méteres szélességével és akkumulátorral együtt is csak 471 kilogrammos tömegével a Rocks-e a kezdő sofőröket is bevezeti az elektromos közlekedésbe. A 8000 eurós bevezető árú modell is már 75 kilométeres hatótávot kínál a WLTP szabvány szerint, a 45 kilométer/óra korlátozott végsebesség mellett. Ezek az adatok és a 7,2 méteres fordulókör ideálissá teszi a kis járművet az ügyes közlekedésre a legszűkebb városi környezetben is. Az 5,5 kilowattórás akkumulátor 3,5 óra alatt teljesen feltölthető egy fali aljzatról a járműbe épített háromméteres, utasoldali ajtón kihúzható töltőkábellel. Opcionálisan elérhető egy adapter is, amellyel közúti töltőhálózatokról is tölthető a Rocks-e.

A jármű sajátossága a robusztus kinézet, a kéttónusú fényezés és a jellegzetes, Opel Vizor nevű első kialakítás. A vezető ajtaja hátra, az utasé előre billenve nyílik.

Fotó: Stellantis Media

A színesebb verziók

A drágábban, 8790 euróért kínált Rocks-e Klub és TeKno kivitelek még extravagánsabbak – kirívóbb felnikkel, más fényezésekkel és további dizájnelemekkel érkeznek. A Klubon a szürke színek dominálnak, a TeKno a sárga karosszériaelemeiről ismerszik meg. Ezek a jellegzetes vonások a beltérben is folytatódnak a csomagtartó hálókon, akasztókon, a műszerfalon, a középkonzolon, de még a szőnyegeken is. A Klub és TeKno változatokban a digitális élményről a középkonzolon elhelyezett telefontartó, a konnektivitásra képes infotainment rendszer és az opcionális Bluetooth-alapú okostelefon-vezérlés gondoskodik.

Fotó: Stellantis Media

Praktikus társ a városban

A Rocks-e két ülését úgy pozicionálták, hogy optimális lábtér és állítási lehetőség álljon rendelkezésre a vezetőnek és az utasnak is. A fejtér akár több mint 1,90 méter magas utasoknak is kielégítő. A csomagrögzítő hálóknak és akasztóknak köszönhetően 63 literes tárolóhely található az utasoldali lábtérben, a sporttáska méretű csomagok pedig az ülések mögötti csomagtérben kényelmesen elférnek. A nagy üvegfelületeknek köszönhetően minden irányba jó kilátást, és egyben kellemes, világos belteret biztosít a Rocks-e. Ehhez felár ellenében hozzájárul még a kategóriában egyedülállóan elérhető panoráma üvegtető.

Az új Opel Rocks-e Németországban már online megrendelhető, tesztvezetés keretében kipróbálható. Az első példányokat még idén leszállítják a vásárlóknak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink