Gyártók Befagyasztották a VW orosz eszközeit

Befagyasztották a VW orosz eszközeit

autopro.hu/V.M. | 2023.03.21 08:19

Befagyasztották a VW orosz eszközeit

Fotó: Volkswagen Newsroom

Egy orosz bíróság befagyasztotta a Volkswagen minden oroszországi eszközét, újabb akadályt emelve azelőtt, hogy a német autógyártó óriás felszámolhassa jelenlétét az országban.

Hirdetés

Hasonlóan sok más külföldi autógyártóhoz a VW tavaly felfüggesztette tevékenységeit Oroszországban az ukrajnai háború kitörését követő nyugati szankciók hatására.

A német vállalat már egy éve próbálkozik helyi eszközeinek értékesítésével. Azok között szerepel az évente 225 ezer jármű legyártására képes kalugai üzeme is, ahol kerek egy éve, tavaly március óta nem folyik termelés miután a szankciók ellehetetlenítették alkatrészek külföldről behozatalát.

Jogi vita áll a háttérben

A kivonulást tovább nehezítő, eszközök befagyasztását kimondó ítélet a GAZ orosz járműgyártó Volkswagennel szemben benyújtott perkeresetének eredményeként született meg.

A háború előtt a GAZ Nyizsnyij Novgorodban a VW megbízásából gyártotta annak járműveit, augusztusban azonban a német fél felmondta a szerződést – a GAZ szerint azt sértő módon. Az orosz OEM szerint egykori partnere a kivonulással veszélyezteti üzleti érdekeit, és mintegy 200 millió dollár értékű kártérítést kíván kiharcolni a perrel, amivel a VW eszközök értékesítését is meg kívánta akadályozni.

A Reuters beszámolója szerint egy orosz bíróság most beleegyezett a VW eszközeinek befagyasztásába addig, amíg a GAZ és a közte lévő jogi vita végére nem kerül pont.

Ellenben a Volkswagennel, annak cseh márkája, a Škoda már közel jár ahhoz, hogy értékesítse eszközeit Oroszországban, ami egykor a második legnagyobb piaca volt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink