Gyártók Az USA-ba viheti befektetéseit a Volvo

Az USA-ba viheti befektetéseit a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2023.02.07 12:23

Az USA-ba viheti befektetéseit a Volvo

Fotó: Volvo Trucks Media Library

A haszongépjárműveket készítő Volvo Csoport is csatlakozik azon gyártókhoz, melyek a befektetések Egyesült Államokba telepítését fontolgatják arra az esetre, ha Európa nem kínálna a zöld átmenethez az amerikait ellensúlyozó támogatást.

Hirdetés

A Biden-adminisztráció által előterjesztett inflációcsökkentési törvényt, mely 370 milliárd dollárt irányoz elő zöld technológiák támogatására, tavaly fogadták el az Államokban. Martin Lundstedt, a Volvo Csoport vezérigazgatója szerint a kezdeményezés jelentősen meg fogja dobni a keresletet a kibocsátásmentes teherautók iránt a tengerentúlon.

„Ha Európában semmi nem történik, át kell gondolnunk, hogy hol végezzük a kezdeti beruházásokat annak érdekében, hogy kapacitást építsünk ki az értéklánc egyes technológiáinak” – mondta Lundstedt. „Ez nem fenyegetés, a háttérben a vásárlói kereslet áll, és az, hogy hol fog a (piaci) volumen nőni.”

Észbe kap Európa?

Európai vezetők felismerték, hogy az inflációcsökkentési törvény elszívhatja a klímasemleges átmenethez szükséges beruházásokat a földrészről. Az Európai Bizottság nemrég mutatta be a saját zöld technológiai csomagját annak érdekében, hogy Európa versenyképes maradjon Kínával és az USA-val szemben, azonban a javaslat vegyes fogadtatásban részesült: egyesek attól tartanak, hogy az csak a gazdagabb országokat fogja segíteni, míg mások egy kereskedelmi háborúra figyelmeztetnek.

Lundstedt az EU-tól határozottságot vár a töltőinfrastruktúra-fejlesztés, az akkumulátorgyártás és a kibocsátásmentes járművekre adott támogatások területein. „Ha nem kapunk egy kiegyensúlyozott csomagot Európában, a kereslet gyorsabban fog nőni Észak-Amerikában” – tette hozzá.

Az inflációcsökkentési törvény keretében az USA az akkuk gyártását kilowattóránként 45 dollárral fogja támogatni. Lundstedt szerint ez „kétségtelenül megváltoztatja az egyenletet a vásárlóknak”, és potenciálisan a Volvónak is – számolt be a The Detroit News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink