Gyártók Az USA-ba viheti akkumulátorgyárait a VW

Az USA-ba viheti akkumulátorgyárait a VW

autopro.hu/V.M. | 2023.03.08 11:18

Az USA-ba viheti akkumulátorgyárait a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen az európai támogatásoktól tette függővé a kontinensre tervezett további akkumulátorcella-gyárak építését, egyúttal nyilvánvalóvá tette, hogy elégségesnek ítélt támogatások hiányában üzemeit, köztük a potenciálisan Magyarországon felépítendőt, a tengerentúlon fogja felhúzni.

Hirdetés

Nemrég a Financial Times jelentette, hogy a német autógyártó befagyasztotta a kelet-európai akkumulátorgyárral kapcsolatos terveit, és a versenyben lévő államok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – helyett azt az Egyesült Államokban építheti fel, ahol 9-10 milliárd dollár állami támogatást hívhat le.

Az Államokban tavaly fogadták el az inflációcsökkentési törvényt, amely a klímabarát beruházásoknak nagy összegű állami támogatásokat irányoz elő. Elemzők hamar rámutattak, hogy az USA ezáltal máskülönben Európában vagy máshol megvalósuló beruházásokat vonzhat magához.

Kitartanak Európa mellett, de nem ingyen

A sajtó megkeresésére a VW a Financial Times beszámolójára úgy reagált, hogy tovább folytatják a megfelelő lokációk vizsgálatát mind Kelet-Európában, mind az Államokban, hozzátéve, hogy „még nem született döntés.”

A Reuters által idézett közleményükben továbbá azt írták: „Tartjuk magunkat azon tervünkhöz, hogy 2030-ra Európában körülbelül 240 gigawattóra kapacitásban építsünk fel cellagyárakat. Ehhez azonban szükségünk van a megfelelő keretfeltételekre. Ezért várunk, hogy lássuk, mit fog hozni az EU-s Zöld Megállapodás.”

Magyarán a VW az amerikaival összemérhető támogatásokat vár Európától, ahol 2021-es bejelentése szerint 2030-ig hat darab akkumulátorcella-gyárat építene fel.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink