Gyártók Az olajsejkekre utazik a Lucid

Az olajsejkekre utazik a Lucid

autopro.hu/P.B. | 2022.05.02 06:21

Az olajsejkekre utazik a Lucid

Fotó: Lucid Media Room

A Lucid aláírt egy megállapodást a szaúdi kormánnyal, aminek értelmében a következő tíz évben százezer autót vehet tőlük az arab állam. A szaúdiak ötvenezer autó vásárlása mellett kötelezték el magukat, de újabb ötvenezerre van opciós joguk.

Hirdetés

Ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a Lucid Szaúd-Arábiában épít majd gyárat, valamint a vállalat legnagyobb részvényese a szaúdi állam befektetési alapja, melynek 61 százalékos részesedése van az amerikai, elektromos autókat gyártó cégben.

A Lucid egyelőre csak Arizona államban rendelkezik gyárral, ám a tervek szerint évi 150 ezer autót szerel majd össze szaúdi gyárában is. Azonban a most megrendelt ötvenezer Lucid első adagja még az Egyesült Államokban fog készülni, ugyanis már 2023-ban kiszállítanak a szaúdiak részére mintegy ezer autót. 2025-től évente 4-7 ezer autót küld az országba a gyártó, míg később már helyben is gyártani fog járműveket a megrendeléshez.

Közleménye szerint a Lucid nem biztosít kedvezményt a nagy megrendelés ellenére sem, azaz piaci árat fizetnek a szaúdiak az autókért.

Nehéz év

Az autógyártó februárban az ellátási nehézségek miatt a korábbi 20 ezerről 12-14 ezerre csökkentette a legyártott autókra vonatkozó 2022-es előrejelzését.

A Lucid 2021 októberében kezdte meg a 169 ezer dollárért kínált Lucid Air prémium szedánjának kiszállítását az Egyesült Államokban, míg a kanadai vevők várhatóan idén tavasszal kapják meg első autóikat – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink