Gyártók Az autonóm repülésben is élen járna a Luminar

Az autonóm repülésben is élen járna a Luminar

autopro.hu/H.J. | 2021.05.04 12:20

Az autonóm repülésben is élen járna a Luminar

Fotó: Twitter/Airbus

A Luminar, a lézer lidar szenzorok újonnan nyilvánosságra hozott gyártója túlmutat az önvezető autók szektorán, és a légi közlekedésben is szerepet vállal. A cég az Airbus-szal együttműködve jelenleg azt vizsgálja, hogy a 3D látás javítja-e a repülőgépek biztonságát, és hozzájárulhat-e az autonóm repülési képességhez. A Luminar részvényei hirtelen növekedésnek indultak a bejelentést követően.

Hirdetés

A kaliforniai vállalat az Airbus UpNext-et látja el lidar szenzorokkal, amelyeket a Vertex platformjával lehet használni – a pénzügyi feltételeket egyelőre azonban még nem közölték. A vállalatok mérnökei azt fogják felmérni, hogy a Luminar technológiája milyen mértékben javítja a repülőgépek érzékelését – az Airbus UpNext autonóm repülőgépek fejlesztésére irányuló törekvéseinek részeként.

Austin Russell, a Luminar alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy az Airbus-nak köszönhetően további lehetőségek nyílnak meg a vállalat előtt. A projekt keretein belül kizárólag az autonóm technológiára összpontosíthatnak – ezzel pedig csaknem egy évtizednyi munka és több száz millió dolláros befektetés térülhet meg.

A Luminar célja, hogy még tovább tudja fokozni csúcstechnológiájú érzékelőinek gyártását. A 3D-s pontfelhő térképek a repülőgépeknél különösen hasznosak lehetnek a felszállás és leszállás során, valamint az idegen tárgyakkal való ütközések elkerülése esetében.

Mindkét vállalat jelentős mértékben profitál az együttműködésből

A vállalatok elmondták, hogy együttműködésük a januárban létrehozott Airbus Flightlab ökoszisztéma része, amely átfogja az Airbus összes üzletágát – a projekt keretein belül a repülési tesztek szolgálják a fő kritériumot egy sor új technológia értékelésében. Sandra Bour Schaeffer, az Airbus UpNext vezérigazgatója és az Airbus Group Demonstrators vezetője elmondta, hogy a Luminarral való együttműködés segít meghatározni és feltárni a további lépéseket a következő szintű autonóm légiközlekedés felé – olvasható a Forbes oldalán.

Kiemelt Partnereink