Gyártók Az Audi pártjára állt az Európai Bíróság

Az Audi pártjára állt az Európai Bíróság

autopro.hu/V.M. | 2024.01.26 06:18

Az Audi pártjára állt az Európai Bíróság

Fotó: Audi MediaCenter

Az Európai Unió Bírósága az Audi álláspontját alátámasztó véleményt alkotott egy vitás ügyben, ami kimenetelétől függően ahhoz vezethet, hogy korlátozzák a pótalkatrészek gyártóit a OEM-ekéhez hasonló logók használatában.

Hirdetés

Az Európai Bíróság által vizsgált ügy kiindulópontja, hogy egy lengyel webáruház régebbi Audi modellekhez olyan utángyártott hűtőmaszkokat forgalmazott, melyeken a német autógyártó négykarikás logójának körvonalai vehetőek ki.

Az Audi nem járult előzetesen hozzá az emblémája használatához, ami miatt bírósághoz fordult. Az ügyet tárgyaló varsói bíróság az Európai Bíróságtól kért iránymutatást annak eldöntésében, hogy a védjegy birtokosaként az Audinak jogában áll-e az érintett alkatrészek forgalmazásának megtiltása.

Az Európai Bíróság szerint az Audi logójához hasonló forma használata az autógyártó engedélye nélkül, a védjegyhasználati szabályok megsértésének minősül. „(A forma) látható a pótalkatrészt vásárolni szándékozók számára. Ez valódi kapcsolatot teremt a szóban forgó pótalkatrész és az Audi védjegy tulajdonosa között” – közölte az Európai Bíróság a Reuters beszámolója szerint, iránymutatást adva az ítélethozatalhoz a lengyel bíróságnak.

Az Audi jelenleg a Nio kínai autógyártóval is védjegyjogi vitában áll. A hosszú ideje húzódó csatározás középpontjában a kínai fél által használt bizonyos típusnevek vannak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink