Gyártók Autopilot nélkül maradhatnak az európai Teslák

Autopilot nélkül maradhatnak az európai Teslák

autopro.hu/E.M. | 2022.09.13 08:18

Autopilot nélkül maradhatnak az európai Teslák

Fotó: Tesla

A Tesla az Autopilot megváltoztatására kényszerülhet Németországban a Szövetségi Közlekedési Hatóság (KBA) miatt. A szabályozó szerv attól tart, hogy az Autopilot sávváltó funkciója Európában illegálisnak minősülhet.

Hirdetés

Sokan nem tudják, de a Tesla Autopilot funkciói nem mindenhol ugyanazok. Ez azt eredményezi, hogy a rendszer egyes helyeken jobban működik, mint máshol.

Ez részben a Tesla saját megközelítésének köszönhető, mivel a vállalat az Autopilot funkcióinak javításához a flotta adataira támaszkodik. Ezeknek az adatoknak a nagy része azonban Észak-Amerikából, azon belül is különösen Kaliforniából származik.

Emiatt korábbi szabályozások azt is megakadályozzák, hogy a Tesla egyes Autopilot-funkciókat bizonyos piacokon, többek között Európában is bevethessen. Most a Tesla Autopilotját újabb korlátozás érintheti.

A Tesla bizonyítási kényszer alatt van

A Wirtschaftswoche szerint a KBA „rendellenességeket” talált. Az autógyártó állítólag már „részben” orvosolta azokat egy szoftverfrissítéssel, de még mindig vannak problémák. A fennmaradó hibák esetében „további javító intézkedések tesztelése és validálása még folyamatban van.”

„Ha nem kapunk semmilyen információt, nem zárhatjuk ki, hogy a rendszerek nem felelnek meg a szabályoknak” – kommentálta a helyzetet Richard Damm, a KBA elnöke. Elmondta, hogy a hivatal a Teslától várja az információkat, és ha nem kapja meg azokat, akkor esetleg beavatkozhat.

A KBA év elején kifejezett aggodalma, amely szerint a Tesla Autopilot automatikus sávváltó funkciója Európában illegálisnak minősülhet. Ez csak a legújabb példa arra, hogy a Tesla Autopilot és a Full Self-Driving csomagja a szabályozó hatóságok nyomása alatt áll - olvasható az Electrek cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink