Gyártók Autonóm technológia fejlesztésébe kezd az Aptiv és a Hyundai

Autonóm technológia fejlesztésébe kezd az Aptiv és a Hyundai

autopro.hu/H.J. | 2019.10.02 08:01

Autonóm technológia fejlesztésébe kezd az Aptiv és a Hyundai

Együttműködésről állapodott meg az Aptiv járműtechnológiai szolgáltató és a Hyundai Motor Group járműgyártó. Az autonóm vezetési technológia fejlesztése során a két vállalat célja, hogy a közlekedést még biztonságosabbá, környezetbarátabbá, összekapcsoltabbá és hozzáférhetőbbé tegyék.

Hirdetés

Az együttműködés az autóipari mérnököket tömörítő világszervezet, a Society of Automotive Engineers (SAE) által meghatározott negyedik és ötödik szintű autonóm technológia tervezését, fejlesztését és forgalomba hozatalát segíti elő.

A vezető nélküli rendszerek tesztelési folyamatai 2020-ban indulhatnak, 2022-ig pedig elkészül a sorozatgyártása kész autonóm vezetési platform, amely a robotaxi-szolgáltatók, a flottaüzemeltetők és az autógyártók számára is elérhetővé válik.

Biztonságos és megbízható autonóm közlekedés

A két vállalat mindegyike 50-50 százalékos részesedéssel bír a közös vállalkozásban, melynek értéke összesen 4 milliárd dollár. Az Aptiv a projekt során saját autonóm vezetési technológiájával – asszisztens rendszerek, összekapcsolhatósági megoldások, intelligens járműtervezés – járul hozzá a fejlesztésekhez a cég 700 alkalmazottjának segítségével.

A Hyundai Motor Group leányvállalatai – a Hyundai Motor, a Kia Motors és a Hyundai Mobis – pedig a járműmérnöki szolgáltatásokhoz, a K+F forrásokhoz és a szellemi tulajdonhoz való hozzáféréshez biztosítanak anyagi forrást. A vállalatok közös célja, hogy a közlekedést még biztonságosabbá, környezetbarátabbá, összekapcsoltabbá és hozzáférhetőbbé tegyék mindenki számára.

Világszintű együttműködés

A vállalkozás központja Bostonban lesz, és vezetőjének Karl Iagnemma-t, az Aptiv Autonomous Mobility elnökét nevezték ki. Mind az USA-ban, mind Ázsiában rendelkeznek majd technológiai üzemekkel, és egyenlő arányban neveznek ki vezetőket a központok élére.

Az ázsiai központok egyike Koreában található. A Hyundai Motor Group erőteljes jelenléte a helyi autópiacon és az ország világszínvonalú 5G-infrastruktúrája hozzájárulhat a fejlesztések sikerességéhez. A koreai üzemben a járművek átalakítását és a tesztelési folyamatokat végzik majd a szakemberek.

Fontos szereplők az iparágban

Az Aptiv egy globális technológiai vállalat, amely fejlett mobilitási megoldásokat kínál az iparág résztvevői számára – érzékelő rendszerek, szoftver algoritmusok, számítási platformok, valamint adat- és energiaelosztás. A vállalat helyezte legelőször kereskedelmi forgalomba az önjáró járműveket, több kontinensen jelenleg mintegy 100 autonóm járművet üzemeltet.

A Hyundai Motor Group gépjárműgyártó a logisztika, a pénzügy, az informatika és a szolgáltatási szektorokban is aktív szereplő. Körülbelül 250 000 alkalmazottal világszerte a csoport legfontosabb leányvállalatai közé tartozik a Hyundai Motor és a Kia Motors autógyártók, valamint a Hyundai Mobis autóalkatrészgyártó. A vállalat először 2015-ben, Nevadában kezdte meg önvezető járművek tesztelését a közutakon. Azóta városi körülmények között és autópályán is közlekedtek a sofőr nélküli járművei. A közös vállalkozás indulása 2020 második negyedévének elejére várható.

Nyitókép: aptiv.com

Kiemelt Partnereink