Gyártók Autonóm légitaxit tesztel Új-Zéland

Autonóm légitaxit tesztel Új-Zéland

autopro.hu/K.Á. | 2020.02.09 16:22

Autonóm légitaxit tesztel Új-Zéland

Fotó: Wisk

Tizenkét rotoros, sárga színű autonóm légitaxit készül tesztúton reptetni az amerikai Wisk, amely a Boeing és a Kitty Hawk amerikai repülőgépgyártók közös startup-vállalkozása. A tesztutat Új-Zélandon tervezik, ahol a cégnek telephelye is működik. A kisgép függőleges felszállásra képes, úgynevezett konvertiplán.

Hirdetés

A személyszállítás forradalmasításának kicsike, de látványos szegmensében dolgozik a tavaly alapított Wisk, amely startupként definiálja magát a piacon, de nagyvállalatok állnak mögötte. A Boeing és a Kitty Hawk repülőgépgyártók tavaly decemberben alakították meg a közös vállalkozást, de tulajdonképpen készterméket vásároltak, mert az elektromos, autonóm repülési képességű, kétszemélyes Cora elnevezésű kisrepülő hamarosan meg is kezdi tesztrepülését.

A projektet az elektromos személyszállító kisgépek fejlesztésére specializálódott Kitty Hawk dédelgette. Cora programjuk 2017-ben 1 millió dolláros támogatást kapott a Pentagon egyik hadiipari fejlesztőcégétől. Akkor már hétéves tapasztalatuk volt a függőleges irányú felszállás kutatásában, illetve nem nekik, hanem a Zee Aero nevű vállalatnak, amelyet 2018-ban a Kitty felvásárolt. A Cora ezer repülési órán van túl.

A 11 méteres szárnyfesztávú Cora 450 méterrel a földfelszín felett repül, szárnyain összesen 12, egy síkban elforgatható rotorral és hátul egy további propellerrel. Az előbbiek a felszállást, az utóbbi az előrehaladást segíti. A járművet egyelőre 40 kilométeres menettávolságra készítették fel. Biztonsági okokból a gépen három, egymástól független rendszer dolgozik, amelyek közül egyik meghibásodása esetén azonnal munkába tud állni a másik.

Az új-zélandi kormány a héten jelentette be, hogy együttműködési megállapodást köt a Wiskkel annak érdekében, hogy a startup tesztrepüléseket végezzen az országban. A Wisk szerint a városi légi személyszállítás piaca folyamatos bővülést él meg, Új-Zéland pedig kiváló terepe a fejlesztéseknek a fejlett innovációs ökoszisztémájának köszönhetően.

Kiemelt Partnereink