Gyártók Audi-krízis: megvan Stadler utódja

Audi-krízis: megvan Stadler utódja

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.27 10:40

Audi-krízis: megvan Stadler utódja

A múlt hét talán legjelentősebb autóipari híre Rupert Stadler, az Audi vezérigazgatójának letartóztatása volt. A Volkswagen-leánynál azonban azóta sem állt meg az élet.

Hirdetés

Június 18-án a reggeli órákban tartóztatták le otthonában Rupert Stadlert, ez a vállalat vezetése számára váratlan esemény volt. Az 55 éves vezérigazgatót az Audi dízelüzemű járműveiben talált tiltott szoftverhez való kapcsolat miatt vádolják, hiszen nyilvánvaló, hogy a márka kulcsszerepet játszott az illegális emissziós szoftverek kifejlesztésében Stadler vezetése alatt. A hatóságok – tartva attól, hogy a bajor vezető akadályozni fogja a nyomozást – inkább őrizetbe vették a férfit.

A négykarikás vállalat vezetése tartani kezdett tőle, hogy Stadler letartóztatása veszélyezteti a céget. – Márkánk imázsa nem szenvedhet tovább ettől a terhes helyzettől hangsúlyozta az Audi alelnöke, Peter Mosch.

A letartóztatást követően a Volkswagen vezetősége informálta a pénzpiacokat, hogy Stadler ideiglenesen nem felelős vállalati ügyekben, ugyanis elfogadták kérését az időszakos visszalépésről. Az igazgatóságot korábban már többször figyelmeztették, hogy lehetséges a letartóztatás, de nem vették komolyan. Többen úgy tartják, a nyomozók sokkolni akarták Stadlert, hogy a férfi együttműködővé váljon, ezen keresztül pedig hasznos információkat reméltek.

Ez a helyzet főként abból adódik, hogy Stadler közeli kapcsolatban áll a Porschéval és a Volkswagen-csoportot irányító Piech-családdal. Ez abból is látszik, hogy Stadler képes volt megtartani a pozícióját annak ellenére, hogy az Audi vezetőségét szép lassan felemésztette a botrány. Ezen kívül Stadler karrierjét, és gyors feljebbjutását a ranglétrán is a kapcsolatainak köszönheti.

És hogy mi lesz az Audival a Stadler-utáni időkben?

Június 19-én a konszern kinevezte Bram Schot sales igazgatót, hogy szűk egy évre töltse be ideiglenesen az Audi vezérigazgatói szerepét.

– Most az a fontos, hogy az ideiglenes vezérigazgató a belső nyomozást segítse és siettesse, az így kapott következtetésekkel pedig a vállalatunkat ismét nyugodtabb vizekre tereljük mondta el Mosch.

– Meg kell adni Stadlernek a lehetőséget, hogy tisztázza magát, ami nehéz, hiszen sok helyen mintha már bűnösnek ítélték volna. Sehol sem láttam még olyan cikket, hogy ártatlannak tartanák, háborodott fel egy Volkswagenes forrás. – Mi történik, ha felmentik a vádak alól? Azzal már senki sem fog foglalkozni.

Kiemelt Partnereink