Gyártók Attól félnek a befektetők, hogy olcsóbbak lesznek az autók

Attól félnek a befektetők, hogy olcsóbbak lesznek az autók

autopro.hu/P.B. | 2023.04.25 15:18

Attól félnek a befektetők, hogy olcsóbbak lesznek az autók

Fotó: Ford

A General Motors és a Ford a frissen nyilvánosságra hozott eredményeikkel és nyilatkozataikkal győzködik a Wall Streetet arról, hogy nem szállnak be a Tesla által indított árháborúba az elektromos járművek piacán.

Hirdetés

A befektetők egyelőre bizonytalanok: a GM részvényei több mint 20 százalékot estek a 2023-as februári csúcshoz képest, míg a Ford részvényeinek ára 13 százalékkal csökkent február óta. Szakértők azzal magyarázzák az esést, hogy a befektetők attól tartanak, hogy a Teslához hasonlóan az árak csökkentésével próbálják meg az eladásaikat növelni az autógyártók.

A GM április 26-án közli az első negyedéves eredményeit. Ebben a hónapban az autógyártó biztató kilátásokat adott: a GM első negyedéves amerikai eladásai 18 százalékkal nőttek az egy évvel ezelőttihez képest, a magas haszonkulcsú pickupok és SUV-k eladásai húzták fel a számokat.

Ugyanakkor Mary Barra, a GM vezérigazgatója felgyorsítja a működési költségek kétmilliárd dolláros csökkentését az év végéig. Paul Jacobson pénzügyi igazgató ebben a hónapban azt mondta a befektetőknek, hogy a GM 5000 alkalmazottja fogadott el végkielégítést, vagy is ennnyi embert küldött el a cég.

Jobb árazás kell a befektetők szerint

A J.P. Morgan elemzője, Ryan Brinkman szerint a GM-nek és a Fordnak drasztikusan jobb árképzéssel kell dolgoznia, mint a Teslának. „A befektetőket aggasztja, hogy az elektromos járművek árazásában tapasztalható gyengeség a Teslán kívül más autógyártók elektromos járműveire is átterjedhet, és ami még ennél is fontosabb, az új járművek szélesebb piacára is kiterjedhet” – írta.

A Ford, amely május 2-án közli az első negyedéves eredményeket, szintén erős első negyedéves eladásokról számolt be az Egyesült Államokban – az F-150-es pickupból 21 százalékkal fogyott több az egy évvel korábbi szinthez képest – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink