Gyártók Átadták az új Stadler Flirt motorvonatot

Átadták az új Stadler Flirt motorvonatot

MTI | 2014.03.19 15:31

Átadták az új Stadler Flirt motorvonatot

A Fejér megyei Kápolnásnyéken átadták az első új Stadler Flirt motorvonatot.

Hirdetés

Mint korábban megírtuk, a 42 új motorvonatra szóló szerződés teljesítését követően, 2015 őszétől 102 Flirt vonat fog közlekedni a magyar vasútvonalakon.

Az átadáson Ungvári Csaba, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta, az új járművek a Budapest–Székesfehérvár, Budapest–Pusztaszabolcs, Budapest–Szob, Budapest–Veresegyház–Vác, a Budapest–Cegléd–Szolnok, és a villamosítás befejezését követően a Budapest–Esztergom vasútvonalon közlekednek majd. Hozzátette: Budapest elővárosában a vonatok csaknem kétharmada Flirt lesz, így évente harmincnégy millió utazást, az éves utazások negyedét tudják korszerű motorvonatokkal kiszolgálni.

Forgalomban az új Flirt

Jelezte, hogy azokat a régebbi járműveket, amiket kivonnak az elővárosi forgalomból, egy nagy felújítást követően más vonalakon az elavult kocsikat váltják ki. Ezek várhatóan Kelet-Magyarországon, a többi között Miskolc, Hatvan, Debrecen és Nyíregyháza környékén fognak közlekedni.

Dunai Zoltán a Stadler Rail Csoport országigazgatója elmondta, hogy a motorvonat a Stadler legsikeresebb terméke, az elmúlt években a cégcsoport csaknem 950 motorvonat gyártására kapott megbízást 15 országból.

A MÁV-Start Zrt. 2012 novemberében indított nyílt közbeszerzési eljárást korszerű alacsonypadlós villamos motorvonatok beszerzésére. A közbeszerzést a Stadler Bussnang AG nyerte meg. A svájci járműgyártó 42 villamos motorvonatot gyárt a MÁV részére. Az utolsó járműveket legkésőbb 2015. szeptember 30-ig adják át utasforgalomra kész állapotban.

Kiemelt Partnereink