Gyártók Áramforrásként is működik az új Ford F-150

Áramforrásként is működik az új Ford F-150

autopro.hu/D.Á. | 2021.12.23 13:20

Áramforrásként is működik az új Ford F-150

Fotó: Ford Media Center

Az Egyesült Államok legkedveltebb pickupjának, a Ford F-150-esnek 2022-es elektromos és hibrid változata képes lesz nagy teljesítménnyel áramot leadni az akkumulátorából, így tölthetők róla más elektromos autók, és egyéb eszközök is működtethetők vele.

Hirdetés

Nem csak a Ford elektromos modelljeivel kompatibilis az F-150 Lightning és Hybrid, más elektromos autók is tölthetők velük, de szerszámok, háztartási gépek áramforrásaként is szolgálhatnak. A belsőégésű motorral vagy hibrid hajtással szerelt F-150-esekhez extraként elérhető az akár 7,2 kilowattos teljesítményű Pro Power Onboard fedélzeti generátor, amely szintén képes hasonló feladatok ellátására.

Fotó: Ford Media Center

Kétirányú töltés

A kétirányú töltés megvalósításához a töltendő elektromos autónak rendelkeznie kell egy SAE J1772 szabványú csatlakozóval, amely a Ford Mustang Mach-E SUV-ban és az E-Transit kisteherautóban megtalálható. Előbbi a nagyobb akkumulátorral szerelt, hátsókerék-hajtású kivitelben nagyjából 32 kilométernyi hatótávhoz elég áramot tud felvenni egy óra alatt az elektromos vagy hibrid F-150-esből, Ford Mobile Power Cord töltőkábelen keresztül. Egy másik F-150 Lightning töltésekor 21, E-Transit esetén 16 kilométernyi töltöttség érhető el óránként. Az F-150 Lightning még a hibrid verzió Pro Power Onboard generátoránál is erősebb, 9,6 kilowattos töltési teljesítményt fog kapni 2022 tavaszától.

Még nem tudni, a Ford Mach-E is képes lesz-e megosztani az akkumulátorában tárolt áramot, de a Volkswagen már bejelentette, hogy az összes, 77 kilowattos akkumulátorral szerelt modelljében elérhetővé teszi a funkciót a jövőben, így a Mach-E fő riválisában, az ID.4-ben is. A szegmens egyéb modelljei, köztük a Hyundai Ioniq 5; a Kia EV6 és a Genesis GV60 is képes a kétirányú töltésre — számolt be a motor1.com.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink