Gyártók Amerikai segítséggel elektrifikálhat az Aston Martin

Amerikai segítséggel elektrifikálhat az Aston Martin

autopro.hu/V.M. | 2023.02.21 11:23

Amerikai segítséggel elektrifikálhat az Aston Martin

Fotó: Twitter/astonmartin/

Az adósság terhelte brit Aston Martinnál az elmúlt évek az egyenesbe jövésről szóltak. Közben a vállalatnak az elektromobilitás útján is haladnia a kell, ebben pedig elképzelhető, hogy a kaliforniai Lucid Motors elektromosautó-gyártó lesz segítségére.

Hirdetés

Lawrence Stroll, az Aston Martin vezére tavaly nyáron közölte, hogy a vállalat partnereket keres elektromos járművek fejlesztéséhez. Akkor a vállalatnak már most is technológiai partnerének számító Mercedes-Benzt, a Riviant, illetve az elektromos luxusautókat gyártó Lucid Motors-t nevezte meg lehetséges partnerekként.

Médiaértesülések szerint az Aston Martin és a Lucid korábban már megvitatták az együttműködés lehetőségét, friss beszámolók szerint pedig Stroll ismét napirendre vette az amerikai céggel való összefogást, ezért a Lucid vezérigazgatójával, Peter Rawlinsonnal, illetve többségi tulajdonosával, a szaúd-arábiai állami befektetési alappal is kapcsolatban áll.

A befektetési alap nem mellesleg az Aston Martin második legnagyobb tulajdonosa is 18,7 százalékos részesedéssel. A szaúdiakat csak Stroll konzorciuma előzi meg 28,4 százalékkal, míg a harmadik helyen a Geely áll 7,6 százalékkal. A kínai fél tavaly ősszel vásárolta be magát a luxusautó-gyártóba, ami akkor adósságtörlesztés és fejlesztésfinanszírozás céljából vont be tőkét.

Jobb az amerikai, mint a kínai segítség?

A Polestar elektromosautó-gyártót is birtokló Geely szintén segíthetne az első teljesen elektromos autóját 2025-ben piacra dobó Aston Martinnak az elektrifikációban, az Autoblog szerint azonban Stroll meg akarja őrizni függetlenségét, ezért inkább más partnert választana.

A Luciddal és a szaúdiakkal megegyezve az Aston Martin egyszerre juthatna pénzhez, elektromos platformhoz és új technológiai partnerhez. Mi több, a Car and Driver szerint januárban már megegyeztek arról, hogy a Lucid villanymotorokat szállítson a brit OEM-enk.

A mélyebb együttműködés útjában állhat az Aston Martin adóssága, valamint a Lucid „pénzégető” működése – ebben azonban segíthet a szaúdi befektetési alap.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink