Gyártók Állami támogatást sürget a brit autóipar

Állami támogatást sürget a brit autóipar

autopro.hu/V.R. | 2023.02.27 08:20

Állami támogatást sürget a brit autóipar

Fotó: BMW Group PressClub Global

A brit autóipar a következő brit költségvetéstől reméli a versenyképesség és az ágazati beruházások fellendülését, miközben tart az exportot megnehezítő, erősödő protekcionizmustól.

Hirdetés

A brit autógyártás januárban csökkent az egy évvel korábbi eredményeihez képest, főként azért, mert egy nagyobb üzemben a személygépkocsi-gyártásról a furgongyártásra tértek át, mindeközben az elektromos járművek termelése mintegy 50 százalékkal megugrott – jelentette a brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT). Az év első hónapjában közel hetvenezer autót gyártottak, és ebből több, mint 40 százalékot az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos hibrid járművek tettek ki.

"Az autógyártás hosszú távon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság növekedésének motorja lehet, de az ágazatnak versenyképes feltételekre van szüksége a beruházások vonzásához" – mondta Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója, utalva a költségvetési támogatás fontosságára.

A brit autógyártók és autókereskedők szövetségének igazgatója azt is kijelentette, hogy amennyiben a közelmúltban globálisan megjelenő protekcionizmus nem enyhül, az Egyesült Királyság hátrányos helyzetbe kerülhet.

Valós veszély, ami ellen nem tudnak tenni

Hawes aggodalmát visszhangozta Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter is, aki nemrég azt mondta, hogy a klímabarát befektetések bevonzását is célzó amerikai inflációcsökkentési törvény (IRA) valós fenyegetést jelent a brit gazdaság versenyképességére nézve.

Ugyanakkor a tavalyi pénzpiaci zavarok után, amelyek Liz Truss miniszterelnök lemondásához is vezettek, a kormánynak nincs elegendő forrása hasonló támogatások nyújtásához – idézi Huntot a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink