Gyártók Állami segítségért folyamodnak az amerikai autógyártók

Állami segítségért folyamodnak az amerikai autógyártók

autopro.hu/V.M. | 2020.03.24 06:19

Állami segítségért folyamodnak az amerikai autógyártók

Fotó: GM Corporate Newsroom

Azzal egy időben, hogy az amerikai személygépkocsi-gyártók a koronavírus-járvány miatt leállították a termelést észak-amerikai üzemeikben, kettő, autógyártókat és beszállítókat képviselő amerikai szervezet fordult közös levélben az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusához, amiben egyebek mellett az adófizetési kötelezettség halasztását, valamint kedvezményes hitelfeltételeket kértek a jogalkotóktól.

Hirdetés

Az USA-ban jelen lévő autógyártókat, úgymint a General Motorst, a Volkswagent vagy a Toyotát is képviselő Alliance for Automotive Innovation (Szövetség az Autóipari Innovációért) és az amerikai haszon- és személygépjármű-ipari beszállítókat tömörítő Motor & Equipment Manufacturers Association (MEMA) együtt kérte a döntéshozókat a kulcsfontosságú autóipar megsegítésére.

A kettő szervezet hitelkeret és hitelgarancia nyújtására kéri a képviselőházat, illetve a szenátust. A nagyobb vállalatok esetében továbbá javasolják a befizetendő adó mennyiségének redukálását, a negyedévente esedékes szövetségi adófizetési kötelezettség elhalasztását, valamint a bérjárulékok fizetésének felfüggesztését is. A gyártók és beszállítóik azt is szeretnék elérni, hogy a tervezett június 1. helyett később lépjen életbe az Egyesült Államok-Mexikó-Kanada Megállapodás (USMCA). A nyár eleji dátum nem hagy elég időt a cégeknek arra, hogy felkészüljenek a származási hely megjelölésével kapcsolatos új szabályokra.

Széles támogatottság

A két szervezet kezdeményezését az Amerikai Kereskedelmi Kamara is támogatja – írta meg a Reuters. A Honda egy, a kongresszusnak intézet külön levelében ugyancsak támogatását fejezte ki az adóterhek csökkentését illetően. A Honda Észak-Amerika ügyvezető alelnöke, Rick Schostek a levélben úgy fogalmazott, hogy más iparágakhoz hasonlóan az autóipart is komoly károk fogják érni az elkövetkező hónapok folyamán. Azt is hozzá tette, hogy a nem USA-beli központtal rendelkező, de az országban jelentős tevékenységet folytató vállalatoknak is részesülnie kellene az állami segítségből.

Kiemelt Partnereink