Gyártók Áll a Volkswagen több gyártósora a chiphiány miatt

Áll a Volkswagen több gyártósora a chiphiány miatt

autopro.hu/D.Á. | 2021.11.17 08:18

Áll a Volkswagen több gyártósora a chiphiány miatt

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Szászország egyik szóvivője megerősítette, hogy egyhetes leállásra kényszerült az autógyártó két üzemének több gyártósora is a globális chiphiány miatt. A Volkswagen modelleken kívül egyes Audi és Cupra autók sem készülnek el ez idő alatt.

Hirdetés

Nagyjából 5000 elektromos autót nem tud legyártani a Volkswagen két szászországi üzeme. Az MEB platformos típusokat gyártó zwickaui és a drezdai Transparent Factory az érintettek az egyhetes leállásban. A németországi Szászország tartományban ezen a héten egy tartományi ünnep miatt csak négy munkanap van, így a Volkswagen az eleve rövidített hétre időzítette a leállást.

Szászországba is elért a hiány

Ezt a két gyárat idáig még nem igazán hátráltatta a chiphiány, ellentétben a Golf és Tiguan modelleket gyártó központi, wolsburgi telephellyel, amelynek már többször is szüneteltetnie kellett a termelést a négy gyártósorán. Zwickauban napi 1200 autó készül, melyek között az ID.3, ID.4 és az előszériás ID.5 modelleken kívül az Audi Q4 e-tron és a Cupra Born elektromos típusok is ott vannak. A drezdai üzem további 35 ID.3-at gyárt naponta, így jön ki a nagyjából 5000 egységes kiesés. Az új autók szállítási idejei már eleve olyan hosszúak, hogy a mostani leállás érdemben nem befolyásolja őket.

Zwickau nem áll le teljesen, a Bentley és Lamborghini karosszériaelemek gyártása folytatódik, azonban egy további szászországi helyszín, a chemnitzi üzem a héten nem szerel össze belsőégésű motorokat — olvasható az electrive.com-on.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink