Gyártók Alkatrészhiány miatt korlátozza gyártását a Škoda

Alkatrészhiány miatt korlátozza gyártását a Škoda

MTI | 2022.03.01 14:21

Alkatrészhiány miatt korlátozza gyártását a Škoda

Škoda Enyaq Coupé iV a gyártósoron | Fotó: Škoda Storyboard

Nagymértékű alkatrészhiány miatt korlátozni kényszerült a hét elejétől az új személygépkocsik gyártását a cseh Škoda Auto autógyár. A hiányzó alkatrészeket néhány ukrajnai üzemben gyártották, amelyek az orosz hadművelet következtében most leálltak – közölte a Škoda Auto. A márka egyik jelentős piaca Oroszország, így a háború miatt ott eszközölt gazdasági szankciók várhatóan visszavetik majd a Škoda eredményeit.

Hirdetés

A közlemény szerint egyebek között korlátozni kellett az Enyaq iV elektromos autó gyártását.

A Škoda Auto menedzsmentje eddig tízmillió koronát (150 millió forint) adományozott a Člověk v tísni cseh humanitárius szervezetnek ukrajnai tevékenységének elősegítésére.

Az oroszországi piac tavaly a második legnagyobb volt a Škoda számára, összesen 90.400 autót értékesítettek ott. Várható ezért, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedéseknek negatív hatása lesz a legnagyobb cseh autógyár gazdálkodására is – mutatott rá közleményében a Škoda. Ukrajnában 2002 óta van összeszerelőüzeme a Škodának, ahol eddig mintegy 190 ezer autó készült el. Ukrajnában az utóbbi időben évente mintegy hatezer Škoda autót adtak el.

Az autógyártó tavaly összesen 878.200 autót szállított külföldi megrendelőinek, 126.600 darabbal kevesebbet, mint az előző évben. Ennek legfőbb oka a koronavírusjárvány következtében fellépett chiphiány.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink