Gyártók Akkumulátorgyárat építhet a CATL és a General Motors

Akkumulátorgyárat építhet a CATL és a General Motors

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.02 14:17

Akkumulátorgyárat építhet a CATL és a General Motors

Fotó: CATL

A kínai média szerint a CATL tárgyalásokat folytat a General Motors-szal egy közös LFP-cellagyár építéséről Észak-Amerikában. Az éves termelési kapacitás legalább akkora lenne, mint a CATL és a Ford által tervezett amerikai LFP-cellagyáré.

Hirdetés

A hírek szerint a General Motors egyedül a gyár tulajdonosa lenne, és a CATL-től kapott technológiai licenc alapján gyártaná a cellákat. A kínai Late Post szerint a GM-gyár valószínűleg az Egyesült Államokban vagy Mexikóban lesz.

A Fordhoz hasonlóan a General Motors felső vezetése is érdekelt az olcsóbb lítium-vasfoszfát-cellákhoz (LFP) való hozzáférésben. Az nikkel-mangán-kobalt-cellák (NMC) esetében a GM már megalapította az Ultium Cells vegyesvállalatot az LG Energy Solutionnel, amely több amerikai akkumulátorgyárat üzemeltet és épít. Az LFP-cellák azonban jelenleg az olcsóbb elektromos autókban is egyre nagyobb teret nyernek. Kínában más a helyzet, így az olyan cégek, mint a CATL és a BYD vezetőnek számítanak az LFP-szektorban.

Amennyiben a két vállalat licencszerződést köt, ez valószínűleg a legnagyobb ilyen megállapodás lesz a CATL és egy amerikai vállalat között. Az Egyesült Államokban az inflációcsökkentési törvény jelenlegi támogatási feltételei szerint a CATL-hez hasonló kínai akkumulátorgyártók gyakorlatilag ki vannak zárva az amerikai piacról, mivel a kínai akkumulátorral szerelt elektromos járművek nem jogosultak támogatásra. RobinZeng, a CATL vezérigazgatója elárulta, hogy a vállalat körülbelül 10-20 másik autógyártóval folytat tárgyalásokat hasonló megállapodásokról az Egyesült Államokban és Európában – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink