Gyártók Akkumulátorcellák fejlesztésébe fog a GM

Akkumulátorcellák fejlesztésébe fog a GM

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.07 08:18

Akkumulátorcellák fejlesztésébe fog a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors új cellafejlesztő központot nyit meg hamarosan az amerikai Michigan államban. Céljuk az elektromos autóknak nagyobb hatótávot biztosító, olcsóbb akkumulátorok támogatása többek között lítiumion és szilárdtest technológiájú cellákkal.

Hirdetés

A Wallace Battery Cell Innovation Center, a GM új cellafejlesztő központja az autógyártó technikai campusán kap majd helyet a meglévő anyagtudományi és akkumulátorfejlesztő laboratóriumok mellett Warren városában, Michiganben. A megnyitót 2022 közepére tervezik, az első prototípus akkumulátorcellát pedig 2022 utolsó negyedévében készítik el. A 27.900 négyzetméteres fejlesztőközpont projektjére több százmillió dollárt szánnak. Nincsenek ezzel egyedül, hiszen nemrég a Ford is hasonló léptékű beruházásba kezdett.

A létesítményt a 2018-ban elhunyt Bill Wallace után nevezték el, aki a GM egyik vezetőjeként kulcsszerepet játszott a vállalat akkumulátortechnológiai fejlesztéseiben. A központban lítium-fém, szilíciumalapú és szilárdtest cellák fejlesztése zajlik majd, továbbá kísérletezni fognak új akkumulátorgyártási módszerekkel is.

Határozott tervek

A GM 35 milliárd dollárt fog az elektromos és önvezető autók technológiájába fektetni 2025-ig, és hamarosan a további tervekben is megállapodhatnak befektetőikkel.

Partnerükkel, az LG Energy Solutions-szel dolgoznak az Ultium nevű akkumulátor kifejlesztésén, valamint közös vállalkozás keretében két akkumulátorgyárat fognak létesíteni, és még további kettőt szeretnének. Ezek a projektek hozzájárulnak, hogy 2035-ig emissziómentessé válhassanak a GM személyautói.

Ken Morris GM alelnök szerint az elektromos autók akkor válhatnak széles körben népszerűvé, ha olcsóbbak lesznek. Ennek kulcsa az akkumulátorok árának csökkentése – az Ultium akkumulátorok következő generációját a GM 60 százalékkal olcsóbbá akarja tenni, miközben az ezekkel szerelt autók akár 965 kilométeres hatótávval is bírhatnak majd — írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken, és legyen képben az aktuális járműipari történésekkel!

Kiemelt Partnereink