Gyártók Akkumulátorbeszállítóvá válna a Tesla

Akkumulátorbeszállítóvá válna a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2020.07.29 16:23

Akkumulátorbeszállítóvá válna a Tesla

Fotó: teslamotorsinc.sharepoint.com

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk nemrég közölte, hogy a vállalat kész szoftveres megoldásait licenszelni más autógyártóknak, illetve akkumulátorok és az elektromos hajtáslánc más elemeinek beszállítójaként fellépni.

Hirdetés

Musk mindezt egy Twitter-bejegyzésében osztotta meg, amiben azt is hozzátette, hogy céljuk a fenntartható energiához hozzáférés felgyorsítása, nem pedig a versenytársak tönkretétele.

Musk megszólalásából nem derül ki, hogy milyen akkumulátorokról van szó. A Tesla jelenleg saját maga is akkumulátorokat gyárt a Panasonic-kal közös amerikai vegyesvállalatában, emellett járműveibe akkumulátorokat szállít a kínai CATL és a dél-koreai LG Chem is. Továbbá, még júniusban kiderült, hogy a Tesla a kaliforniai Fremontban található autógyárát egy akkumulátortermelő üzemmel bővítené, a projekt részletei azonban nem ismertek.

Az amerikai cég egyébként korábban már szállított akkumulátorokat a Mercedes-Benz és a Toyota számára.

Ami a startupoknak jó hír, a nagyoknak rossz

Iparági szakértők szerint az akkumulátorok egy olyan területnek számítanak, ahol a Tesla jelentős versenyelőnyt élvez más autógyártókkal szemben. Park Chul-wan, a dél-koreai Seokyeong Egyetem professzoraként dolgozó akkumulátor-szakértő úgy véli, hogy a Tesla az energiatároló egységek beszállítójaként megkönnyítheti a startupok számára az elektromos autók piacára történő belépést, fenyegetést teremtve a nagy autógyártókra. „A stratégia, amennyiben sikeresnek bizonyul, növelni fogja az elektromosutó-piac Teslától függését” – tette hozzá a Reutersnek nyilatkozva.

Musk még a második negyedéves eredmények ismertetésén azt is elárulta, hogy a Tesla növekedését leginkább az akkumulátorcellák megfizethető áron előállítása hátráltatja, és a jövőben tovább fogják mélyíteni együttműködésüket a Panasonic-kal, valamint a kettő beszállítójukkal.

Kiemelt Partnereink