Gyártók Akkuipari startupot támogat a GM

Akkuipari startupot támogat a GM

autopro.hu/P.B. | 2023.08.17 12:23

Akkuipari startupot támogat a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors egy szilícium-völgyi startupba fektet be, hogy segítsen felgyorsítani a cég fejlesztéseit, amik megfizethetőbb akkumulátor-kémiát céloznak a jövőbeli elektromos járművekhez.

Hirdetés

A GM 60 millió dollárt fektet be a Mitra Chembe, egy kétéves kaliforniai vállalatba, amely mesterséges intelligenciát használ a lítiumion akkumulátorok anyagainak fejlesztéséhez. A cég segíteni fog az autógyártónak olyan fejlett vasalapú katód aktív anyagok kifejlesztésében, mint a lítium-mangán-vasfoszfát (LMFP), amelyeket 2025 után a GM egyes következő generációs Ultium akkumulátoraiban is felhasználhatnak.

A lítium-vasfoszfát (LFP) és a mangánnal dúsított LMFP olcsóbb, fenntarthatóbb alternatívái a még jóval elterjedtebb nikkel-kobalt-mangán (NCM) keveréknek. A vasalapú akkumulátorok azonban általában nem tárolnak annyi energiát, mint a lítiumosok.

„Ez egy stratégiai befektetés, amely tovább segíti a GM akkumulátorok terén tett erőfeszítéseit, és felgyorsítja munkánkat az olyan megfizethető akkumulátorkémiák terén, mint a lítium-mangán-vasfoszfát” – mondta Gil Golan, a GM egyik alelnöke.

Golan szerint az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvénye „az egyik fő mozgatórugója” a hasonló üzleteknek és kutatásoknak. Elmondta az is, hogy a GM már használ lítium-vasfoszfát akkumulátorokat kínai elektromos járműveiben.

Az autógyártó jelezte, hogy LG Chemmel közösen építendő amerikai akkumulátorgyárakban nikkel-kobalt-mangán katóddal ellátott cellákat fognak gyártani – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink