Gyártók Akkuipari céget vásárol fel a Volvo

Akkuipari céget vásárol fel a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2023.11.15 08:23

Akkuipari céget vásárol fel a Volvo

Fotó: Proterra

A Volvo Csoport megnyerte a csődbe ment amerikai Proterra akkumulátorgyártó üzletágára kiírt aukciót. A svéd központú haszonjárműgyártó 210 millió dollárt fizet az elektrifikációját potenciálisan segítő vállalkozásért.

Hirdetés

A Proterra Powered felvásárlásával a Volvo egy akkumulátorházakat és akkumulátormodulokat fejlesztő kaliforniai központhoz, illetve egy dél-karolinai összeszerelőüzemhez jut hozzá, mikor várhatóan 2024 elején a tranzakció hatósági jóváhagyása is megtörténik.

Az elektromos buszokat és elektromos járművek részegységeit gyártó Proterra nyáron kért csődvédelmet. Korábban a vállalat az akkumulátorok és az autóbuszok gyártását a dél-karolinai létesítményében vonta össze, illetve dolgozóinak számát is csökkentette, hogy lejjebb nyomja költségeit. Ezek a lépések azonban nem bizonyultak elégségesnek a finanszírozási és ellátási problémák ellenében.

A Proterra Powered felvásárlásával a Volvo Csoport olyan know-how-hoz jut, ami segítheti járműpalettája további elektrifikációjában, ezenfelül az összeszerelőüzem átvételével a vállalat akár később esedékes beruházási költségeket is megspórolhat.

Az azonban nem tisztázott egyelőre, hogy mi lesz a sorsa a Proterra és más OEM-ek közti megállapodásoknak – mutatott rá Alastair Hayfield, az Interact Analysis piackutató cég kutatási vezetője az Electrek megkeresésére reagálva. „Például a Komatsu Construction akkumulátorok szállítására vonatkozó megállapodással rendelkezett, most még nem ismert, hogy ez fenn fog-e maradni.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink