Gyártók Aki nem fizet, azt magától elhagyja az autója

Aki nem fizet, azt magától elhagyja az autója

autopro.hu/F.M. | 2023.03.04 08:23

Aki nem fizet, azt magától elhagyja az autója

Fotó: Ford

A figyelmeztetéseket figyelmen kívül lehet hagyni, de az autó eltűnésére biztosan mindenki reagál. A Ford a jövőben határozottabb fellépést tervez a nem fizető kuncsaftok ellen. Aki nem fizet, azt maga a jármű fogja elhagyni.

Hirdetés

Azok a vevők, akik nem fizetik rendszeresen járművük törlesztőrészleteit még a postai vagy applikációs értesítések ellenére sem, az autógyártók számára hatalmas problémát jelentenek. A Ford viszont többé már nem szeretne ebből a problémából részesedni – az amerikai OEM új szabadalmat adott be „Jármű visszavételi rendszerek és megoldások” néven.

A találmány tartalmát tekintve több eszkalációs szintet fogalmaz meg a nem fizető vevőkre nézve. A cél az eddigiek alapján, hogy addig gyakorolnak nyomást a tulajdonosra a járművén keresztül, amíg végül az fizetésre kényszerül. Ha mindezek ellenére sem fizet, a jármű visszaveszi saját magát a kereskedőhöz.

Először a kényelemből vesz el

A Ford már másfél éve beadta az új szabadalmát, február végére pedig az Egyesült Államok szabadalmi szervezete nyilvánosságra is hozta annak tartalmát, de természetesen még nem léptették érvénybe. Ez az ötlet minden esetre alaposan, minden lehetőséget megragad a fizetést kerülő vásárlók bosszantására.

Az első eszkalációs szinten a jármű kikapcsol egyes funkciókat, mint például a navigáció, a hangrendszer vagy a klímaberendezés. Ha továbbra sem fizetünk, akkor a jármű elkezd zajokat generálni, ami felettébb zavaró lehet vezetés közben.

A következő szinten a kocsi lezárja önmagát, hogy ne tudják használni. Ehhez persze szükséges egy védelmi rendszer, hogy a sofőr vészhelyzeti esetekben hozzáférjen a járműhöz - alternatív megoldás, hogy a jármű csak egyes távokat tiltson le. Így a járművet csak hétköznap a munkahelyig való közlekedésre vagy kórházba, illetve orvoshoz menet lehessen használni. Más útvonalakat letilt az autó.

Ha más megoldás nincs: búcsút inthetünk az autónak

Végül, ha egyáltalán nem fizetünk, a jármű magától távozik. Ebben az esetben a Ford két lehetőséget vizionál: a részben autonóm jármű pár kilométeres távot tesz meg, majd azt egy begyűjtő csapat viszi tovább. Míg a teljesen önvezető modellek egyenesen a kereskedőhöz térnek vissza. Ha azonban az autó állapota már túl rossz, vagy a futásteljesítménye túl magas, akkor közvetlenül az újrahasznosító központba kerül.

Egyelőre nem kell aggódni amiatt, hogy a közeljövőben egy ilyen rendszer a mindennapjaink része lesz. A gyártók egyelőre csak a szabadalmaztatják az ötleteket, nem feltétlen gyakorlati használatra. Ugyanakkor a Ford nem áll túl messze attól, hogy egy saját autonóm járművet fejleszthessen. – foglalta össze az eFahrer.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink