Gyártók Akár egy helikopter is elfér a Škoda Kodiaq tetején

Akár egy helikopter is elfér a Škoda Kodiaq tetején

autopro.hu/P.B. | 2021.10.02 12:23

Akár egy helikopter is elfér a Škoda Kodiaq tetején

Fotó: Škoda Storyboard

Számtalan felhasználási módja lehet egy autónak, főleg, ha egy városi terepjáróról van szó. Arra viszont eddig talán kevesen gondoltak, hogy egy helikopter is leszállhatna a járművük tetején. A Škoda erre is talált megoldást!

Hirdetés

Mindössze egy kis minimális változtatáson – egy tetőre szerelt platform beépítésén – kellett átesnie egy Škoda Kodiaq SUV-nak ahhoz, hogy alkalmas legyen egy helikopter fogadására. A platform felülete fából készült, míg a keret acélból, és ott csatlakozik a tetőhöz, ahol alapesetben a tetőcsomagtartó található.

Fotó: Škoda Storyboard

Az autó tetejére így le tud szállni egy 500 kilogrammnál is nehezebb Robinson R22 helikopter anélkül, hogy a Kodiaq vázát meg kellett volna erősíteni - csak az autó hátsó felfüggesztését erősítették meg annak érdekében, hogy a tengelyek optikailag kiegyensúlyozottak legyenek.

Teszt után a gyakorlat

A minimális átalakítások elvégzése után előbb egy statikus teszt keretében próbálták ki, hogy tényleg elbírja-e a Kodiaq a helikoptert. Ekkor egyszerűen csak rátették a helikoptert az autóra, és miután a teszt sikerült, egy tapasztalt pilóta – Jan Čermák – vezérletével élesben is leszállt a gép az autó tetejére.

A leszállás előtti pillanatok.

A leszállás előtti pillanatok. | Fotó: Škoda Storyboard

A Škoda Kodiaq, tetején egy Robinson R22-vel a Mladá Boleslavban tartott Robinson Air Session 2021 rendezvény csúcspontja volt, azonban a gyártó közleménye megjegyzi, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor egy Škoda tetejére szállt le egy helikopter: 2011-ben a brit Top Gear műsorában egy Škoda Yeti tetején landoltak egy helikopterrel.

Mások is megpróbálták

Nem nevezhető éppen bevett gyakorlatnak, hogy helikopter-leszállópályát építenek egy autó tetejére, ám a Škoda Kodiaq mégsem az első ilyen járműve. A világ leghosszabb autójaként számon tartott, egy Cadillac Eldorado átépítésével készített, 20,5 méter hosszú, 26 kerekes limuzin is rendelkezett helikopter-leszállópályával a tetején, sőt, abba a járműbe még medencét is építettek.

Az „American dream”, azaz Amerikai álom névre hallgató monstrum jelenleg felújítás alatt áll, és egy múzeum tulajdonában van.

Kiemelt Partnereink