Gyártók Ahol a Land Rover elmegy, ott a Dacia is (videókkal)

Ahol a Land Rover elmegy, ott a Dacia is (videókkal)

Biró Csongor | 2013.11.14 09:29

Ahol a Land Rover elmegy, ott a Dacia is (videókkal)

A frissített Dacia Duster hazai menetpróbáját az ORFK kamaraerdei oktatópályáján tartották, ahol hamar kiderült, hogy a Duster kiválóan alkalmas akár rendőrségi és határőrségi feladatok ellátására is, a rendőrök oktatására használt tereppálya nem fogott ki rajta.

Hirdetés

Annál inkább bajlódtak a szervezők az új, immár csak ötüléses Dacia Logan MCV-kkel, azaz Logan kombikkal, amelyekkel az újságírókat fuvarozták a lezárt rendőrségi területen. Az első lökhárító gumi koptatója egy mély tócsának az alján minduntalan leért, de miután leszedték, négy személlyel megrakva vígan közledhettünk tovább. szerencsére a Loganoknak nem kellett terepen bizonyítaniuk, a Dusterek azonban ezt megtették helyettük is.

Gázlómélysége 350 milliméter

A rendőrség által terepjárók tesztelésésre és a rendőrök, belügyesek, katasztrófaelhárítók betanításra használt pálya mindegyik feledatát teljesítette a romániai terepjáró, amely immár több kontinensen is készül, többek között Kolumbiában, Indiában, Oroszországban. - Ahol a Land Rover Defender elmegy, ott a Dacia Duster is - summázta tömör véleményét az egyik instruktor, amikor arról faggattuk, jó lenne-e rendőrkocsinak a Duster.

A rossz időjárásban egyre romló terepen úgy haladtunk át, hogy csak a protokoll kedvéért álltunk meg és kapcsoltunk fix, elektronikusan reteszelt 50-50 százalékos összkerékhajtást (hátsó tengelyen differenciálzárral). Téli gumikkal simán teljesítette az út nehéz szakaszait a forgókapcsoló automatikus állásában is a Duster.

Felező továbbra sincs a kocsiban, de amint azt megtapasztaltuk, nem is kell, az egyes fokozat olyan rövid, hogy felező kettesnek megfelelve szépen alapjáraton viszi fel a siratóra, és le a mély lejtőn a kocsit. Így a daciások a lejtmenetvezérlőt is kispórolhatták. Nem úgy az ESP-t, a négy légzsákot, amelyek immár a szériafelszereltség részei. Jó hír, hogy az ablakemelők kapcsolói immár az ajtókarfára kerültek és a külső hőmérsékletet is kijelzi a fedélzeti számítógép.

Motorfronton újdonság a 125 lóerős 1,2 literes négyhenegeres turbómotor 205 newtonméteres maximális nyomatékkal, az 1,5 literes dízel 90 és 109 lóerős változatban kapható, a belépő benzines 1,6 literes és 110 lovas, a gázos (LPG) változat pedig 105 lóerős. Hasmagassága 210 milliméter, első és hátsó terepszöge 29,3, illetve 34,9 fokos, átlépőszöge 23 fokos, gázlómélysége 350 milliméter.

A 67-68 ezres 2013-as autópiacon a Dacia a 9. helyen végez, csak egy hellyel maradva le a Renault-tól. Ebben nagy szerepe van a Dusternek, amely idén a legnépszerűbb autó lett a magánvásárlók körében, és az októberi adatok ismeretében összesítésben a harmadik legkedveltebb autó ma Magyarországon.

A jobban hangszigetelt és optikailag frissített kocsi alapára 50-100 ezer forinttal múlja fel az elődmodellt, alapára 2,79 millió forint, de a legjobban felszerelt változatért sem kérnek el sokkal többet, mint 5 millió forintot (metálfénnyel, bőr kárpittal, ülésfűtéssel, váltási esedékességi kijelzővel, érintőképernyős navigációval, Bluetooth-szal, tempomattal, tolatóradarral. További képek a Facebook oldalunkon.

Kiemelt Partnereink