Gyártók A VW partnere a mesterséges intelligenciára fókuszál

A VW partnere a mesterséges intelligenciára fókuszál

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.22 08:22

A VW partnere a mesterséges intelligenciára fókuszál

Fotó: Xpeng

A WV partnere, az Xpeng 448 millió eurót fektet be az intelligens vezetés kutatásába és fejlesztésébe, miközben a riválisok csökkenteni próbálják a kiadásaikat.

Hirdetés

A kínai Xpeng autógyártó idén 4000 új alkalmazottat vesz fel, és milliókat fektet be a mesterséges intelligenciába, mivel igyekszik túlélni a világ legnagyobb autópiacán a „vérfürdőként" jellemzett versenyt. A további alkalmazottak 25 százalékos bővülést jelentenének az autógyártó létszámában a legutóbbi, 2022 végi 15.829 fős létszámhoz képest.

A vállalat emellett 448 millió eurót fektet be az intelligens vezetést célzó mesterséges intelligencia kutatásba és fejlesztésbe - közölte He Xiaopeng vezérigazgató az alkalmazottakhoz intézett közleményében. Az Xpeng, amelynek partnere a Volkswagen Csoport, három éven belül mintegy 30 új termék vagy átdolgozott modell bevezetését tervezi.

„A pesszimista makrogazdasági helyzet miatt sok üzleti partner visszahúzódik és fél a beruházástól. Úgy gondolom, ez egy lehetőség a fejlődésünk számára. 2024-ben szembemegyünk a trenddel, és a negyedik negyedévben vagy korábban belépünk egy nagy sebességű pozitív ciklusba." – nyilatkozta a vállalat, és 2024-et a kínai autómárkák „első KO-jának” éveként jellemezte.

A riválisok csökkentik a költségeket

Az Xpeng terjeszkedési tervei ellentétben állnak a riválisokkal, amelyek a költségek csökkentésén fáradoznak. A világ legnagyobb autópiacán a Tesla által vezetett újbóli árleszállítások ellenére továbbra is akadozik a kereslet. A Nio, egy másik kínai elektromosautó-gyártó novemberben közölte, hogy a növekvő verseny közepette a hatékonyság javítása érdekében 10 százalékkal csökkenteni fogja alkalmazottainak számát.

A gyengébb hazai kereslet miatt a kínai autógyártók a növekedés hajtóerejét az exportban látják. De Kína járműexportőrként növekvő befolyása feszültséget okoz külföldön.A kínai kereskedelmi minisztérium február elején közölte, hogy az ágazatnak nyújtott kínai támogatásokkal kapcsolatos európai vizsgálat közepette támogatni fogja az új energiafelhasználású járműipart, hogy reagáljon a külkereskedelmi korlátozásokra és működjön együtt a tengerentúli cégekkel.

A VW júliusban bejelentette, hogy mintegy 646 millió eurót fektet be az Xpengbe, és 4,99 százalékos részesedést vásárol a vállalatban – írja az Automotive News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink