Gyártók A VW és az Xpeng elektromos SUV-t fog gyártani

A VW és az Xpeng elektromos SUV-t fog gyártani

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.01 11:16

A VW és az Xpeng elektromos SUV-t fog gyártani

Fotó: Xpeng / Facebook

A VW szerint a közös beszerzésből származó méretgazdaságossági előnyök, valamint a tervezés és a mérnöki munka terén bevezetett innovációk több mint 30 százalékkal csökkentik a fejlesztési időt.

Hirdetés

A Volkswagen Csoport és a kínai XPeng elektromos járműipari partner közölte, hogy az első autó, amelyet közösen terveznek kifejleszteni, egy SUV lesz, amelyhez közösen szereznek be alkatrészeket. A platform- és szoftver-együttműködésről szóló keretmegállapodás értelmében az autógyártók közölték, hogy a két partner által használt platform- és járműalkatrészek közös beszerzési programját indítják el, kihasználva a mérethatékonyságot a költségek csökkentése érdekében.

A bejelentés előrelépést jelent a júliusban megkötött partnerségben, amikor a VW közölte, hogy mintegy 700 millió dollárért megvásárolja a Xpeng 4,99 százalékát, és 2026-ig két elektromosautó-modell közös bevezetését tervezi. A felvásárlás decemberben fejeződött be. A VW, amely megpróbálja visszaszerezni a helyi riválisoktól elvesztett piaci részesedését Kínában, azt mondta, hogy a közös beszerzésből származó méretgazdaságosság, valamint a tervezési és mérnöki fázisokban bevezetett innovációk több mint 30 százalékkal csökkentik a fejlesztési időt.

A partnerség keretében gyártott autók a VW logóját viselik majd, de egy közösen kifejlesztett platformot használnak. Miközben sok elektromosjármű-gyártó a költségek csökkentéséért küzd, a Xpeng ebben a hónapban azt mondta, hogy idén 4000 embert vesz fel, és több millió dollárt fektet be a mesterséges intelligenciába, hogy felvegye a versenyt a konkurenciákkal – írja az Automotive News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink