Gyártók A VW egy közös vállalat létrehozásáról tárgyal

A VW egy közös vállalat létrehozásáról tárgyal

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.23 04:20

A VW egy közös vállalat létrehozásáról tárgyal

Fotó: JSW

Az indiai JSW acélipari konszern állítólag tárgyalásokat folytat a Volkswagen Csoporttal egy közös vállalat létrehozásáról elektromos autók indiai gyártására. A Volkswagen a hírek szerint fontolgatja indiai leányvállalata, a Škoda Auto Volkswagen India eladását is.

Hirdetés

A hírről eredetileg a Moneycontrol számolt be, a tárgyalásokról közvetlenül értesült emberekre hivatkozva. A portál szerint a tárgyalások, amelyek állítólag február elején kezdődtek, hamarosan elérhetik a kizárólagossági státuszt. Más szóval, ezután egyik cég sem folytatna több tárgyalást más potenciális partnerekkel.

A jelentés ennél konkrétabbat egyelőre nem mond, de bennfentesekre hivatkozva azt is megemlíti, hogy a Volkswagen ezzel párhuzamosan vizsgálja a Škoda Auto Volkswagen India részvényeinek eladását. A német gyártó ugyanis egy másik indiai autógyártóval szeretne együttműködni az elektromos autók gyártásában.

Eddig a Volkswagen Csoporton belül a Škoda Auto volt felelős az indiai piacért. A Moneycontrol idézi a gyártó szóvivőjét, aki szerint a hír egyelőre spekuláció, és csak később kommentálják hivatalosan. Február elején azonban az indiai egység vezetője már bejelentette, hogy a Volkswagen Csoport az évtized második felében egy olcsó elektromos SUV piacra dobását tervezi Indiában, amelyet más országokba is exportálhatnak.

Másokkal is együttműködhetnek

Piyush Arora, a Škoda Auto Volkswagen India vezérigazgatója a Reutersnek nyilatkozott, miszerint: „Aktívan dolgozunk egy belépő szintű elektromos járművön. Megvizsgáljuk, hogy a Volkswagen Csoport melyik platformja a legalkalmasabb egy kompakt elektromos SUV építésére Indiában".

A VW jelenleg a MEB egyszerűsített változatán dolgozik, hogy Európában 25.000 eurós modelleket, például a hamarosan megjelenő ID.2-t építsen. A VW a pletykák szerint már a Renault-val is együttműködik egy lehetséges 20.000 eurós modellen. A VW kínai partnerekkel is dolgozik az olcsóbb e-platformokon. Nyári jelentések szerint az indiai Mahindra autógyár MEB-alkatrészeinek tervezett szállítása késik.

A JSW indiai acélkonszern a maga részéről ebben a hónapban jelentette be, hogy mintegy 4,47 milliárd eurónak megfelelő összeget fektet be egy akkumulátor- és elektromos járműgyártó üzem építésébe az indiai Odisha államban. Decemberben a JSW megállapodott arról is, hogy közösen fejleszt elektromos járműveket az MG Motor Indiával, a kínai gyártó SAIC Motor indiai leányvállalatával – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink