Gyártók A Volvo sem kér többet a csoportos lobbizásból

A Volvo sem kér többet a csoportos lobbizásból

autopro.hu/V.M. | 2022.07.12 12:17

A Volvo sem kér többet a csoportos lobbizásból

Fotó: Volvo Cars Global Newsroom

A Volvo Cars bejelentette, hogy 2022 végéig kilép az Európai Autógyártók Szövetségéből (ACEA), mivel nem összeegyeztethető a saját zéró emissziós stratégiája az iparági szervezetével.

Hirdetés

A Volvo rövid időn belül a második autógyártó, ami úgy döntött, távozik az ACEA tagjainak sorából. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Stellantis júniusban közölte, hogy az év végéig kilép, és egy új platformot hív életre az iparág kihívásainak megtárgyalására.

A Volvo már 2030-tól kizárólag teljesen elektromos autókat tervez forgalmazni, jóval a 2035-ös dátum előtt, mikortól az Európai Unióban csak kibocsátásmentes új személyautókat lehet majd forgalomba hozni. Ugyanakkor az ACEA lassabbra venné az átmenet sebességét. Miután az Európai Parlament júniusban megszavazta a 2035-ös céldátumot, közölte, hogy „bármilyen hosszú távú szabályozás, ami túlmutat a mostani évtizeden, túl korai ebben a szakaszban.”

Közleményében a Volvo kifejtette, hogy a saját és a szervezet állásfoglalása nem egyeznek teljesen, ezért meggyőződésük, hogy érdemes „egy külön utat választani.” Hozzátették: „Amit mi, mint egy iparág teszünk, fontos szerepet fog játszani annak eldöntésében, hogy a világnak lesz-e esélye a klímaváltozás megfékezésére.”

Az ACEA 1991 óta, a megalapításától kezdve az európai autóipar fő érdekképviseleti szervezete, amit 16 európai autó- és haszonjárműgyártó alkot – emlékeztet a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink