Gyártók A villanyautósok nagy barátja lesz a Mazda Wankel-motorja

A villanyautósok nagy barátja lesz a Mazda Wankel-motorja

autopro.hu/B.B. | 2019.03.31 05:00

A villanyautósok nagy barátja lesz a Mazda Wankel-motorja

Az ikonikus élményautókkal, például a Mazda RX 7-tel mégsem nem járt le a bolygódugattyús motor ideje, hiszen a japánok leporolnák a motortípust és hibrid rendszerek részévé tennék. Kisebb akkumulátorok, könnyebb jármű és nagyobb hatótáv lehet az eredmény. Jól hangzik, ugye?

Hirdetés

A legfrissebb hírek szerint még a legszigorúbb emissziós előírásokat is viszonylag könnyedén teljesítheti a Mazda, ám ezt kissé ironikus módon belsőégésű motorral érheti el: az egykor nagyteljesítményű sportkocsik lelkét adó Wankel-motort a japánok a jövőben hibrid rendszerek hatótávnövelőjeként képzelik el.

Icsiro Hirosze, a Mazda egyik vezető mérnöke szerint a bolygódugattyús motort hibrid meghajtásokhoz kapcsolva olyan rugalmas rendszer kapható, mely a világ legszigorúbb emissziós normáit is teljesíti. Mivel a Wankel-motor hagyományos dugattyús társaihoz képest jóval kompaktabb, könnyebben integrálható a meghajtásba, ennek köszönhetően pedig a mérnökök nagyobb mozgásteret kapnak az akkumulátorok méretének és kapacitásának meghatározásában.

A belsőégésű motor igény szerint nem csak villamos energia szűkében lenne munkára fogható, folyamatos működéssel a haladásba is végig besegíthetne. A Wankel-hibrid rendszer további előnye lenne, hogy a belsőégésű motor viszonylag halk üzemmódra képes.

A fejlesztés persze még közel sem ért véget, a Mazda mérnökei jelenleg olyan katalizátoron dolgoznak, mely képes a Wankel-motor üzembe lépésének pillanatában semlegesíteni a káros égéstermékeket, hogy még tovább minimalizálják az emissziót. Szintén e célból elképzelhető, hogy a jövő Wankeljei gáznemű üzemanyagokkal is működtethetők lesznek.

Kiemelt Partnereink