Gyártók A Toyota is nyert Szocsiban

A Toyota is nyert Szocsiban

autopro.hu | 2014.03.14 17:00

A Toyota is nyert Szocsiban

Andrea Eskau március 8-án, az ülő kategóriában megnyerte a hat kilométeres biatlon versenyszámot. Az atléta különleges sportszerét a Toyota tervezte.

Hirdetés

A Forma-1-ben és a Le Mans-i 24 órás versenyen tökéletesített, fejlett karbon kompozit technológiáját hasznosította a márka, amikor megtervezte a paralimpikon, a biatlonista Andrea Eskau síszánját. A sportszer teljes egészében szénszálas szövetből készült, ennek köszönhetően tömege a szokásos 5,5 kiló helyett csupán 4,2 kilogramm.

A 42 éves német sportolónő nem első ízben működött együtt a Toyotával: 2011-ben a vállalat sportrészlege tervezte meg számára azt az ülésbetétet, amellyel a 2012-es londoni, nyári paralimpián két aranyérmet is szerzett kerékpározásban.

A síszán fejlesztését az alapoktól kezdték. A sportoló székének kényelmesnek és könnyűnek kellett lennie, ugyanakkor gond nélkül el kellett viselnie az akár mínusz húsz fokos hideget is. Noha ilyen extrém hőmérsékleti viszonyokkal nem találkozunk a motorsportban, a szán lábai közvetlenül a Toyota korábbi Forma-1-es technikájától származnak: az eredetileg futóműelemnek tervezett, áramvonalas távtartók rugalmas, mégis erős, ráadásul oldható kötést biztosítanak a sílécek és a versenyző lábát rögzítő kengyel között. A szerkezetre rendkívüli erők hatnak, amint a versenyző akár 50 kilométer/óra sebességgel száguld a havon, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy megfelelően kényelmes legyen, hiszen Andrea összesen hét versenyszámban nevezett Szocsiban.

A másfél milliméteres szénszálas rétegből készített sportszer kiválóan teljesített élesben, a hat kilométeres ülő biatlon számban Andrea Eskau Németország első aranyérmét szerezte meg március 8-án, a téli paralimpia nyitónapján.

Kiemelt Partnereink