Gyártók A Tesla megoldásával gyártana autókat a Volvo

A Tesla megoldásával gyártana autókat a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2022.02.09 04:20

A Tesla megoldásával gyártana autókat a Volvo

Illusztráció arról az elemről, amit a Volvo a mega öntés technológiájával tervez készíteni | Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo Cars 10 milliárd svéd koronát, vagyis megközelítőleg 1,1 milliárd dollárt fektet a dél-svédországi Torslandában található üzemébe, hogy felkészítse azt a következő generációs teljesen elektromos autóinak készítésére. A beruházás részeként az alumínium karosszériaelemek „mega öntését” lehetővé tevő berendezéseket is telepítenek.

Hirdetés

A következő évek során megvalósuló fejlesztések keretében a gyárban új és fenntarthatóbb technológiákat, valamint gyártási folyamatokat fognak meghonosítani. A fejlesztések között szerepel az alumínium alkatrészek úgynevezett mega öntése, egy új akkumulátor-összeszerelő üzem, valamint a fényezőüzem átalakítása.

Egyszerűbb és fenntarthatóbb gyártás

A beruházáscsomag legfontosabb és legérdekesebb eleme az alumíniumból készülő karosszériaelemek mega öntése, ami a hagyományos megoldás esetében több különálló alkatrész egy darabban elkészítését jelenti.

A Volvo a Tesla által már ma is használt megoldás mellett döntő egyik első autógyártóként utal magára a gyárfejlesztésről szóló sajtóközleményében. A Tesla 2021-ben kezdte alkalmazni a Giga Press nagyméretű öntőgépet, melynek technológiája iránt korábbi sajtóértesülések szerint több kínai autógyártó is érdeklődik. A Volvo mostani bejelentése alapján nem kizárt, hogy ezek egyike a svéd OEM-et is birtokló Geely.

A Volvo az autók padlószerkezetének készítéséhez tervezi használni az újszerű öntési technológiát, amivel csökkenthető a járművek tömege, ezáltal növelhető a hatótávolságuk. Emellett, az alkatrészek alakjának optimalizálása által a belső tér jobb kihasználása is lehetségessé válik, miközben a gyártás komplexitása csökken. Utóbbi költségcsökkentést és a logisztikai folyamatok egyszerűsítését, ezáltal pedig a környezetterhelés csökkentését teszi lehetővé.

A torslandai egység fényezőüzemében a károsanyag-kibocsátást és az energiahasználatot csökkentő fejlesztéseket fognak meghonosítani. Ezzel párhuzamosan egy új részleget húznak fel akkumulátorok összeszerelésére, illetve a járművek gyártósorán is változtatásokat fognak végezni.

Fontos szerep

A torslandai a Volvo Cars legnagyobb gyára, ahol évente akár 300 ezer autót is készíthetnek. Ma három műszakban termel, 6500 embernek nyújtva megélhetést. A következő generációs elektromos autók készítésével hozzá fog járulni ahhoz, hogy a Volvo 2030-ra teljesen átálljon a kibocsátásmentes járművek gyártására. Ezt a célt szolgálja az a 3,3 milliárd dollár is, amit a Volvo és a Northvolt együtt fognak befektetni a Volvo autóiba kerülő akkumulátorok fejlesztésébe és gyártásába.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink