Gyártók A sztrájkra szavaztak a nagy autógyártók dolgozói

A sztrájkra szavaztak a nagy autógyártók dolgozói

autopro.hu/P.B. | 2023.08.28 10:22

A sztrájkra szavaztak a nagy autógyártók dolgozói

Fotó: Ford

Az Egyesült Államok három legnagyobb hazai autógyártója, a Detroit Three-nek is nevezett Ford, General Motors és Stellantis mintegy 150 ezer dolgozóját képviselő United Auto Workers (UAW) szakszervezet felhatalmazást kapott tagjaitól, hogy sztrájkot hirdessen, amennyiben az új kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások nem járnak sikerrel szeptember 14-ig.

Hirdetés

A UAW szakszervezet közlése szerint a tagok túlnyomó többséggel egy esetleges sztrájk engedélyezése mellett szavaztak. A felhatalmazást a General Motors, a Ford Motor és a Stellantis szavazati joggal rendelkező tagjainak 97 százaléka hagyta jóvá – mondta Shawn Fain, a UAW elnöke.

Fain megismételte, hogy a szakszervezet nem tervezi meghosszabbítani az új munkaszerződés megkötésének határidejét, vagyis szeptember 14-éig kell megszületnie az új kollektív szerződéseknek. Közben Joe Biden amerikai elnök megállapodást sürget.

Fain elmondta, hogy a dolgozók az elmúlt két évtizedben számos engedményt tettek, többek között lemondtak a béremelésekről, a meghatározott juttatási nyugdíjakról és a nyugdíjazás utáni egészségügyi ellátásokról. „Elegünk van” - jelentette ki.

Ezt akarják a dolgozók

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a UAW többek között 46 százalékos béremelést szeretne elérni, valamint annak a többszintű bérrendszernek az eltörlését, amely kevesebbet fizet az újonnan alkalmazottaknak, mint a veteránoknak. Emellett cél a megélhetési költségek kiigazításának és a meghatározott juttatási nyugdíjrendszereknek a visszaállítása az új alkalmazottak esetében.

Fain elmondta, hogy arra számít, hogy a Detroit Three a jövő héten tárgyalóasztalhoz ül, és ellenjavaslatokat tesz a UAW-követelésekre. Azt mondta, a tárgyalások „még mindig lassan haladnak”. Közben elemzők több mint 50 százalékos esélyt adnak a sztrájkra – ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a munkabeszüntetés komoly költségekkel járna.

Még nem dőlt el semmi

A mostani szavazás nem garantálja a sztrájk kiírását, csak azt, hogy a szakszervezetnek jogában áll sztrájkot hirdetni, ha szeptember 14-ig nem születik megállapodás – hangsúlyozza a Reuters. Közben a 18 ezer dolgozót képviselő kanadai Unifor is a sztrájk megtartásának engedélyezése mellett szavazott.

A GM, a Ford és a Stellantis azt nyilatkozta, hogy olyan megállapodást szeretnének kötni, amely méltányos a munkavállalókkal szemben, ugyanakkor rugalmasságot is biztosít a vállalatok számára a kevesebb alkatrészt tartalmazó és kisebb munkaerőt igénylő elektromobilitásra való átállás idején.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink