Gyártók A Sony is autógyártóvá válna

A Sony is autógyártóvá válna

autopro.hu/V.M. | 2022.01.05 16:23

A Sony is autógyártóvá válna

Vision-S 02 | Fotó: Sony Group News Releases

A Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES) a Sony bejelentette, hogy új vállalatot alapít, aminek fő célja az elektromosautó-piacra való belépés lehetőségének megvizsgálása lesz. A japán vállalat ezzel egy időben második autó prototípusát is leleplezte.

Hirdetés

Az már a 2020-as CES óta ismert, hogy fogyasztóelektronikai eszközöket gyártó Sony-t, hasonlóan az Apple-höz vagy a Huawei-hez, komolyan foglalkoztatja az autógyártás gondolata. A cég akkor mutatta be első járművének prototípusát és ismertette Vision-S vízióját, amivel a mobilitás fejlődéséhez kíván hozzájárulni.

A két éve leleplezett elektromos autó nem maradt a laboratóriumi falak és a tesztpályák kerítései között, ugyanis 2020 végétől Európában valós körülmények között közutakon kezdték tesztelni. Mi több, 2021 áprilisától már a jármű 5G konnektivitási technológiáját is tesztelik.

Vision-S 01

Vision-S 01 | Fotó: Sony

Az idei CES-en a biztonsági és szórakoztatási technológiák fejlesztését középpontba helyező Vision-S új szakaszába lépett. A Sony leleplezte második autó prototípusát, a Vision-S 02 SUV-t, ami ugyanarra az elektromos és felhőalapú architektúrára épül, mint a már tesztelés alatt álló Vision-S 01.

Intelligens funkciók és távvezérlés

A hétüléses szabadidőjármű és a Vision-S 01 érzékelőrendszere, amit kamerák és lidar szenzorok alkotnak, 360 fokos lefedettséggel figyelik a járművek környezetét. A Sony szerint ezek az érzékelők 2+ szintű önvezetést fognak lehetővé tenni, továbbá a hangrendszeren és az ember-gép interfészen keresztül segíthetik a vezetőt, hogy jobb képet kapjon a jármű környezetéről, például a megkülönböztető jelzést használó járművek érkezési irányáról.

Belül a Sony rendszere lehetővé teszi a gesztus- és hangalapú vezérlést, továbbá, hogy a járművet használók gyorsan és könnyedén testre szabhassák az olyan beállításokat, mint például a kijelzők megjelenése. Ez a jármű mobil kommunikációs hálózaton, akár 5G-n keresztüli felhőhöz csatlakoztatásával, majd az adatok szinkronizálásával valósítható meg.

A Sony az autonóm járművek érkezéséből kiindulva fontos funkcióként tekint a távolból vezérlésre, és már olyan teszteket is végzett, melyek során a Németországban lévő Vision-S 01-et 5G hálózaton keresztül Japánból irányították.

A Sony ugyanakkor a szórakozásról sem feledkezik meg. A Vision-S járművekben lehetőség lesz filmnézésre a műszerfali panoráma kijelzőn vagy a hátsó ülések kijelzőin, de annak sem lesz akadálya, hogy az utasok otthoni PlayStationhoz vagy a felhőhöz csatlakozva videojátékokkal játsszanak.

Arról, hogy mindezek a fejlesztések egy sorozatban gyártott autóban is megjelenhessenek, a 2022 tavaszán megalapítandó Sony Mobility vállalat fog gondoskodni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink