Gyártók A Sono napelemes autójából sem lesz valóság

A Sono napelemes autójából sem lesz valóság

autopro.hu/V.M. | 2023.02.28 06:20

A Sono napelemes autójából sem lesz valóság

Fotó: Sono Motors

A német Sono Motors kénytelen felhagyni napelemes autója, a Sion fejlesztésével, miután nem sikerült elég forráshoz jutnia a projekt folytatásához. A bejelentés alig egy hónappal követi egy másik napelemes autót készítő európai cég csődbe menetelét.

Hirdetés

A Sono december első felében fordult befektetőihez és vásárlóihoz támogatásért, mivel korábban nem sikerült elegendő tőkéhez jutnia. A cég akkor Sino autójára további 3500 foglalást kívánt szerezni, finanszírozandó a projektet. Miután ezt a célját nem érte el, készen áll arra, hogy a napelemekkel borított autójának terveit, minden más kapcsolódó szellemi tulajdonnal együtt eladja egy érdeklődőnek.

Január végén egy másik napenergiát hasznosító autót fejlesztő cég, a holland Lightyear csődöt jelentett. A szintén anyagi nehézségekkel szembesült vállalkozás nem sokkal korábban kezdte meg első modellje gyártását. Bár, ahogy arról az Eindhoven News is beszámolt, befektetői segítséggel a cég nemrég újraindulhatott, a tervekben nem szerepel az első modell, a Lightyear 0 gyártása, helyette egy olcsóbb jármű fejlesztésére fókuszálna a cég.

A Sono napelemes autójára eddig több mint 45 ezer előrendelés és foglalás érkezett. A foglalókat májustól kezdve több részletben, 2025 januárjával bezárólag fizeti vissza a vállalat.

Irányváltással maradnak a felszínen

A cég szinte teljes egészében a Sino programjára támaszkodott eddig: tavaly költségeinek több mint 90 százalékát a projekten keresztól fedezte. Ugyanakkor felszámolásról szó sincs, a cég, közlése szerint ugyanis mostantól más gyártók járműveinek napelemekkel felszerelésére fog fókuszálni. Egy autóbuszokhoz tervezett csomagot 2023 második negyedévében dobna piacra.

Mindazonáltal a profilváltás így is sokakat fog fájdalmasan érinteni, ugyanis a Sino projekt leállítása mintegy 300 fő elbocsátását vonja maga után – írta meg az Automotive Daily.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink