Gyártók A rendeződés útján az EU és az USA e-autós vitája

A rendeződés útján az EU és az USA e-autós vitája

autopro.hu/V.M. | 2022.12.30 14:23

A rendeződés útján az EU és az USA e-autós vitája

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az Európai Bizottság visszafogott örömmel fogadta, hogy az Egyesült Államokban úgy határoztak, bizonyos esetekben az EU-ban készült elektromos járművek után is jár nagy összegű adókedvezmény.

Hirdetés

Az Államokban idén fogadták el az Inflációcsökkentési Törvényt, mely jelentős összegű adójóváírást biztosít az elektromos autók és más „zöld” termékek vásárlóinak, feltéve, hogy a szóban forgó berendezéseket az USA-ban állították elő.

A szigorú származási szabályok miatt a törvény ellen hamar kifogást emelt az EU, ami szerint az a szabad versenyt torzító mivolta miatt a nemzetközi szabályozással is szembe megy.

Az Európai Bizottság mostani közleménye szerint a frissített amerikai előírások szerint az EU-ban készült járművek után is jár a támogatás, amennyiben vállalatok részére értékesítik azokat. Ellenben a magán vásárlások esetében továbbra is csak akkor érvényesíthető a jóváírás, ha a járművet az USA-ban szerelték össze.

A Bizottság üdvözölte az amerikai határozatot, ugyanakkor jelezte, hogy a törvény jelen formájában még mindig változtatásra szorul, mivel diszkriminatív az Európai Unióban készült járművekkel és komponensekkel szemben. Közleményében hozzátette, hogy a verseny gyengítésével az árakra felhajtóan hat.

A problémák orvoslása érdekében a Bizottság közlése szerint tovább folynak a tárgyalások közte és az USA küldöttsége között – írta meg a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink