Gyártók A Renault részesedés-csökkentését akarja a Nissan

A Renault részesedés-csökkentését akarja a Nissan

autopro.hu/E.M. | 2022.10.10 11:17

A Renault részesedés-csökkentését akarja a Nissan

Fotó: Nissan Global Newsroom

A Nissan nyomást gyakorol francia partnerére, a Renault-ra, hogy a lehető legnagyobb mértékben, ideális esetben 15 százalékra csökkentse részesedését a japán autógyártóban - mondta egy, az ügyet jól ismerő forrás.

Hirdetés

A Renault jelenleg mintegy 43 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nissanban, amely azt szeretné, ha francia szövetségese ezt 15 százalékra redukálja, amely megegyezne a Nissan Renault-beli részesedésével – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő forrás. A részesedéseladási tárgyalásokról először a Wall Street Journal számolt be, a Bloomberg pedig azt írta, hogy a Renault nyitott a csökkentésre.

Az ügyet jól ismerő forrás elmondása szerint a követelésekért cserébe a Nissan beleegyezett abba, hogy befektessen a Renault új, elektromos járművekkel foglalkozó egységébe. Az informátor hozzátette, hogy ez a lépés nem befolyásolná a két vállalat közötti üzleti szövetséget. A Nissannak azonban valószínűleg forrást kellene szereznie ahhoz, hogy visszavásárolja a részvényeket.

Az alku francia fele

A Renault folytatja az elektromos és belső égésű motorokkal foglalkozó üzletágak szétválasztásának tervét, hogy felzárkózzon riválisaihoz a tisztább autózásért folytatott versenyben.

A francia vállalat szövetségi partnerei, a Nissan és a Mitsubishi még nem nyilatkoztak arról, hogy tulajdonrészt szereznek-e a Renault jövőbeli e-autó egységében. A forrás értesülései szerint azonban a Mitsubishi fontolgatja, hogy egy egyszámjegyű százalékos részesedést szerezzen abban – olvasható a Reuters cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink