Gyártók A Renault pénze bánja a Lada megmentését

A Renault pénze bánja a Lada megmentését

autopro.hu/B.B. | 2016.10.12 09:37

A Renault pénze bánja a Lada megmentését

A francia autógyártó biztosítja a nehéz helyzetben lévő Lada tőkeinjekcióját: a 85 milliárd rubelért cserébe hetven százalék fölé emelkedik részesedése a vállalatban.

Hirdetés

85 milliárd rubel, vagyis 370 milliárd forintnál is nagyobb összeggel segíti ki a Renault az AvtoVazt, melyet a veszteségek ellensúlyozására, valamint egyes fejlesztések végrehajtására használnak majd fel, írja az Automotive News. A Lada többi nagybefektetője (mint a Nissan és a Rostec) nem vesz részt a forrás előteremtésében.

Az AvtoVaznak nyújtott pénzügyi segítségért cserébe a Renault 72,5 százalékra emeli részesedését a gyártóban, így a franciák mostani kiadása az orosz autópiac megerősödésekor alighanem megtérül majd. Az olajtermelő országok körvonalazódó megállapodása a helyi gazdaság megerősödéséhez is vezethet, ám a negatív trend megfordításához a nyugati szankciók feloldására is szükség lenne.

A Lada egyébként szeptemberben az orosz autóeladások 11 százalékos csökkenése ellenére is öt százalékkal több kocsira talált vevőt. Az új Vesta modellcsalád és a költségcsökkentő beavatkozásoknak köszönhetően tehát nem kizárt a sikeres működés – ám ez egyelőre csak rövidtávon igaz.

Kiemelt Partnereink