Gyártók A Renault és a Smart közös gyereke lesz az új Twingo?

A Renault és a Smart közös gyereke lesz az új Twingo?

autopro.hu/P.B. | 2023.11.29 12:22

A Renault és a Smart közös gyereke lesz az új Twingo?

Fotó: Renault

A Renault nemrégiben jelentette be a kilencvenes évek ikonikus városi kisautójának, a Twingónak az elektromos utódját. Egyes sajtóértesülések szerint a modell a Smarttal és a Dacia Springgel közös platformra épülne, ezt a francia OEM tagadja.

Hirdetés

A francia L’Argus portál szerint a 2025-ben bemutatásra kerülő Smart #2 közös platformra épülhet jövőbeli elektromos Twingóval. Mint ismert, a Renault húszezer eurónál (mintegy 8 millió forint) is olcsóbban dobna piacra az autót. A lap szerint a Renault egyedül nem fogja tudni elérni ezt az alacsony árat, ezért léphet partnerségre a kínai Geely alá tartozó Smarttal.

A L'Argus állítása szerint az új elektromos Renault Twingo és a Smart #2 egyaránt az AmpR Small platformot (korábban: CMF-BEV) használja majd, és 2026-tól együtt gyártják majd a két autót a szlovéniai Novo Mestóban. A később bemutatásra kerülő elektromos Dacia Sandero 2028-tól szintén használhatja ezt a platformot – írja az electrive.com.

Egyelőre csak pletyka

A L’Argus jelentésében szereplő állításokat a Renault cáfolja. Ha azonban a Smart és a Renault együttműködése a tagadás ellenére létrejönne, az gyakorlatilag az együttműködés megújítása lenne ezen modellek esetében: a jelenlegi Twingót már a Smarttal együtt fejlesztették ki, és sok tekintetben hasonlít is a korábbi Smart Forfourhoz.

Fontos különbség viszont, hogy azóta a Smart a Mercedes almárkából a stuttgarti székhelyű cég és a Geely vegyesvállalatává vált.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink