Gyártók A Nissan is belenyúlt az emissziós adatokba

A Nissan is belenyúlt az emissziós adatokba

autopro.hu/Sz.K. | 2018.07.16 11:06

A Nissan is belenyúlt az emissziós adatokba

A Nissan is csatlakozott azon autógyártók egyre növekvő névsorához, melyek elismerték, hogy meghamisították emissziós, és/vagy üzemanyag-gazdaságossági eredményeiket. A vállalat egyben leleplezte manipulált kipufogógáz tesztjeit, melyekben japán székhelyű üzemeinek nagy része érintett.

Hirdetés

Amióta 2015 szeptemberében kitört a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botránya, szinte az összes nagy autógyártó, beleértve a Daimlert, a General Motorst, a Suzukit és a Mitsubishit is, nehéz helyzetbe került amiatt, hogy megmásítja üzemanyag-gazdaságossági vagy emissziós eredményeit.

Egy belső vizsgálat során kiderült, hogy a Nissan sem játszott teljesen nyílt lapokkal, japán üzemeiben megváltoztatott értékeket használt emissziós jelentéseiben. A méréseknél továbbá eltértek az előre meghatározott tesztkörnyezettől is.

A Nissan elmondta, hogy Japánban gyártott járműveinek 1 százalékát viszik el a gyártósorról tesztelni, ami évente nagyjából 2200 autót jelent. Ebből a vállalat 1171 esetet jelölt meg, melynek eredményei nem voltak megfelelők. Hangsúlyozták, hogy a probléma nem érinti a Japánon kívül gyártott járműveket.

Az autómárka kétszer ellenőrzött minden fontos adatot, és megerősítette, az ügy minden, Japánban gyártott járművét érinti, kivéve az ikonikus GT-R szuperautót, mivel ebből a modellből keveset gyártottak, így nem bizonyítható vele semmi, azonban további teszteknek vetik alá.

Japán második legnagyobb autógyártója közleményében közölte, hogy megérti és sajnálja, hogy kétségeket és kényelmetlenséget okozott részvényeseinek, mivel a vállalat értékpapírjai nagyjából 5 százalékot estek, miután a vállalat informálta befektetőit problémáról.

Ez a botrány a tavaly novemberi 1,2 millió Nissan visszahívásának következő lépése, egyben a Volkswagentől kiinduló emissziós botrány egyre távolabb gyűrűzése. Várhatóan sajnos a lista tovább fog nőni, nem a Nissan az utolsó ilyen szereplő.

Kiemelt Partnereink