Gyártók A jövő nyáron érkezik a Rivian elektromos teherautója és SUV-ja

A jövő nyáron érkezik a Rivian elektromos teherautója és SUV-ja

autopro.hu/G.C. | 2020.08.01 04:23

A jövő nyáron érkezik a Rivian elektromos teherautója és SUV-ja

Fotó: twitter.com/rivian

Az elektromos pickupok első hulláma olyan közel van, hogy szinte már láthatjuk a horizonton, mivel több startup és OEM modelljének gyártása folyamatban, így számos versengő modell egyidejű debütálására lehet számítani. Ez viszont nem biztos, hogy jó dolog.

Hirdetés

A Rivian is része ennek az első hullámnak, és jövő év júniusában megkezdi az R1T elektromos pickup gyártását - írta a vállalat e-mailben a jövendőbeli vásárlóinak. Időközben az R1S sport verzió szállítása két hónappal tolódik, így 2021 augusztusában kezdődik. A társaság a két modellt egy egykori Mitsubishi gyárban fogja készíteni, az Illinois állambeli Normalban. A gyárat még 2017-ben vásárolta meg a cég.

A két modell megjelenése eredetileg az év végére volt várható, de a koronavírus-járvány okozta válság miatt várhatóan félévet csúszik mindkét modell gyártásának megkezdése, és így megjelenése is.

Az elmúlt néhány hónapban a csapatunk biztonságának a fenntartása volt a legfontosabb, miközben haladtunk előre - mondta a társaság a foglalási tulajdonosoknak szóló nyilatkozatban, hozzátéve, hogy remélik, hamarosan további friss híreket oszthatnak meg az autók megjelenéséről.

Három változatban kezd az R1T

A Rivian ötüléses R1T kisteherautóját három féle akkumulátorral fogják kínálni, lesz 105, 135 és 180 kilowattórás verzió. Ez három különböző hatótávot jelent: 370, 482 és 643 kilométer lesz az egy töltéssel megtehető maximális távolság, míg a járművek teljesítménye 400 és 750 lóerő között lesz. Az R1S SUV nagyon hasonló lesz a pickup-hoz, várhatóan szinte ugyanezekkel a paraméterekkel lesz kapható.

A gyártás várható kezdete továbbra is kihívást jelent a Rivian és a többi elektromos pickuppal próbálkozó cég számára. Az R1T-t követi 2021 őszén a GM Hummer márkájú elektromos teherautója, majd a Chevrolet is elindít egy elektromos pickup-modellt, amely 2022-ben fog debütálni. Ugyanebben az évben a Ford várhatóan elkezdi árulni az F-150 elektromos változatát, 2021 nyarán pedig a Lordstown megkezdi Endurance pickupjának értékesítését, de egyelőre csak a kereskedelmi flottát üzemeltető ügyfeleinek.

Komoly kihívás az elektromos pickupok egyszerre történő megjelenése

Az első elektromos autók egy évtizeddel ezelőtt nem egyszerre debütálták, hanem eltérő időpontokban, kisebb szériákkal, a tömeges elterjedést sokkal több tapasztalat előzte meg, mint most a pickupok esetében

A Rivian korábban 70 ezer dolláros induló árat jegyzett teherautójára, de ez most várhatóan egy kicsit alacsonyabb lesz, válaszul Tesla ígéretére, mely szerint a Cybertruck 39 900 dollárról indul majd – írja az Autoweek.

Kiemelt Partnereink