Gyártók A hidrogén-teherautók piacán terjeszkedik a Toyota

A hidrogén-teherautók piacán terjeszkedik a Toyota

autopro.hu/Sz.K. | 2023.03.03 04:20

A hidrogén-teherautók piacán terjeszkedik a Toyota

Fotó: Hyliko

A francia startup, a Hyliko azt tervezi, hogy a Toyota második generációs hidrogén üzemanyagcellás moduljait nehéz tehergépkocsikba építi be a nulla károsanyag-kibocsátású típuspalettája bővítéséhez.

Hirdetés

Ez a legújabb együttműködés a teherautó-ágazatban tovább bővíti a Toyota azon portfólióját, amelyekben technológiáját hidrogénnel működő megoldásokhoz kínálja a legkülönbözőbb ágazatokban, beleértve a vonatokat, buszokat, generátorokat és különböző tengeri felhasználásokat.

A Hyliko kétféle típusú hidrogén üzemanyagcellás teherautót kínál majd: egy 44 tonnás vontatót, illetve egy 26 tonnás teherautót. Mindegyik jármű két Toyota üzemanyagcella-modullal lesz felszerelve. A tehergépkocsik lízingkínálatának részeként a Hyliko saját zöld hidrogén-infrastruktúrájának bevezetését tervezi, beleértve az üzemanyag-előállítást, -tárolást és -elosztást.

A Toyota Motor Europe (TME) üzemanyagcellás üzletága tovább kíván terjeszkedni a szélesebb haszongépjármű-szektorban, hogy felgyorsítsa a zéró kibocsátású hidrogénes mobilitás növekedését. A cég különösen a tehergépkocsikban lát nagy lehetőséget, amelyek az európai utakon szállított összes áru 77 százalékát mozgatják.

A hidrogén lehet a dízel utódja a fuvarozásban

Míg a hidrogénrendszerek kisebb tömege nagyobb terhelhetőséget tesz lehetővé, a hidrogén gyors feltöltése szintén elengedhetetlen a kihasználtság szempontjából. A kereskedelmi teherautók nagyobb hidrogén iránti igényük miatt a fenntartható infrastruktúrák fejlesztésének meghatározó szereplői. Világszerte a Toyota már több tehergépkocsi-partnerrel dolgozik együtt az üzemanyagcellás technológia nehéz tehergépkocsikba történő beépítésén.

Az Egyesült Államokban még 2019-ben indult ZANZEFF „Shore to Store” projekt a közelmúltban mutatta meg, hogy az üzemanyagcellás elektromos teherautók képesek a dízel teljesítményével felvenni a versenyt. Ezek mellet zéró kibocsátású alternatívát nyújtanak, amely készen áll a nagyipari felhasználásra.

Európában fontos szerepe lehet a hidrogénnek

A Hylikóval való partnerség egy újabb lépést jelent a TME európai hidrogénalapú ökoszisztémákra vonatkozó elképzelése felé, amely a keresletet és a kínálatot egyaránt ösztönzi, az életképes üzleti modellek megteremtéséért. Mivel a hidrogénenergia az európai energiastratégia egyik alappillére, a TME prioritásként kezeli a különböző típusú üzemanyagcella-alkalmazások elterjedését a hidrogén-ökoszisztémákon belül, hogy támogassa azok növekedését.

A TME partnerségi stratégiája a különböző üzleti ágazatok közötti együttműködés kiépítésére törekszik, és támogatja azokat a közösségeket, amelyek a hidrogén irányába kívánnak fejlődni – írta meg a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink