Gyártók A Ford és a Hyundai is a „gigaprésekre” voksol

A Ford és a Hyundai is a „gigaprésekre” voksol

autopro.hu/V.M. | 2023.10.12 11:21

A Ford és a Hyundai is a „gigaprésekre” voksol

Fotó: Idra Group

Az alumíniumfröccsöntő berendezéseket gyártó olasz Idra, mely eddig a Teslát látta el úgynevezett „gigaprésekkel”, mostanra a Ford, a Hyundai és egy egyelőre ismeretlen európai OEM megrendelésére is gyártja gépeit. Ez egyértelmű jele annak, hogy az autóiparban egyre többen szavaznak bizalmat az elsőként a Tesla által rendszerbe állított technológiának.

Hirdetés

A nagy méretű fröccsöntőgépekkel autókarosszériák nagy részeit lehet egyben kiönteni, ezzel gyorsítva a termelést és csökkentve annak költségét. A Tesla ma aktívan használja a megoldást autókarosszériák első és hátsó szekcióinak egyben történő előállítására.

A máskülönben sok különálló komponensből álló részegységek egy darabként készítésének előnyei más autógyártók figyelmét is felkeltette. Ezek egyike a Ford, mely számára az Idra jelenleg tesztel egy nagy méretű fröccsöntőgépet az észak-olaszországi üzemében. A Ford márkajelzéssel ellátott „gigapress 6100” több mint 6000 tonna erővel képes összepréselni az öntőszerszámba juttatott alumíniumot.

A Reuters által az Idra egy rendezvényén látott berendezés mellett a ház méretűként leírt 9000 jelzésű modell egy példányának tesztelése is zajlott. A gépen nem volt márkajel, egy bennfentes forrás azonban a Hyundai-t jelölte meg megrendelőként, hozzátéve, hogy eleinte a berendezéseket a koreai gyártó és a Ford is kutatás-fejlesztésre kívánja használni.

A forrás azt is elárulta, hogy az Idra kettő 9000-es fröccsöntőgépet szállíthat egy európai prémiumautó-gyártónak, a még aláírásra váró szerződés pedig az első európai megrendelése lenne a vállalatnak.

Bőven van kereslet

Az elérhető adatok szerint az IDRA eddig 25 nagy méretű fröccsöntőgépre kapott megrendelést, ezekből 21 darabot már leszállított. A berendezések közül 14 került a Teslához – köztük van kettő 9000-es modell is, melyek a Cybertruck austini gyártását szolgálják.

A Reuters-nek nyilatkozó személy szerint mostanra iparági sztenderddé kezd válni, hogy évi félmillió jármű gyártásához hat darab gigaprésre van szükség.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink