Gyártók A dízelbotrány miatt perlik a VW legnagyobb részvényesét

A dízelbotrány miatt perlik a VW legnagyobb részvényesét

autopro.hu/V.M. | 2021.08.11 10:21

A dízelbotrány miatt perlik a VW legnagyobb részvényesét

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen dízelbotránya kapcsán adtak be perkeresetet a német autógyártó legnagyobb részvényese, a Porsche SE-vel szemben az Egyesült Államokban.

Hirdetés

A New York állam legfelsőbb bíróságán még áprilisban beadott kereset a Porsche SE, valamint a VW igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának korábbi tagjai ellen irányul – emeli ki a Porsche SE fél évi beszámolójában írtakat a Reuters.

A Porsche SE, teljes nevén Porsche Automobil Holding SE, jelentésében nem nevezte meg a felpereseket. A Volkswagenben 31,4 százalékos részesedéssel bíró vállalat a per folytán potenciálisan kifizetendő összegre vonatkozóan sem adott becslést.

Az azonban a jelentésből kiderült, hogy a felperesek a Volkswagen AG részvényesei, akik a német autógyártó óriás nevében, az annak a dízelbotránnyal okozott károkért követelnek kártérítést a Porsce SE-től és a korábbi tisztségviselőktől.

A Volkswagennel és a Porsche SE-vel szemben jelenleg 4,1 milliárd euró kártérítési követeléssel élnek a részvényesek a dízelbotrány által okozott károk kapcsán. Ezek rendezése még évekbe telhet.

Már egyszer fizettek a volt vezetők

Az áprilisban benyújtott amerikai keresethez kapcsolódik, hogy a VW júliusi éves rendes közgyűlésén jóváhagyták a konszern több egykori vezetőjével, köztük a volt elnök Martin Winterkornnal kötött, mintegy 300 millió eurós peren kívüli megállapodást.

A VW 2015-ben ismerte be, hogy manipulálta bizonyos dízelüzemű járművei nitrogén-oxid-kibocsátási értékeit, hogy megfeleljen az emissziós követelményeknek. Az akkor kirobbant botrány eddig 32 milliárd eurónál is többe került a német autógyártónak.

Kiemelt Partnereink