Gyártók A Daimler Truck önállósodásáról döntenek

A Daimler Truck önállósodásáról döntenek

autopro.hu/P.B. | 2021.10.01 13:23

A Daimler Truck önállósodásáról döntenek

Fotó: Daimler Global Media Site

Különleges körülmények között, virtuálisan rendezik meg október 1-jén a Daimler AG vezetőségi- és részvényesi általános tanácskozását. Ezen az eseményen döntenek a Daimler Truck kiválásáról, és a Daimler AG új nevéről is.

Hirdetés

Ahogyan arról az autopro.hu már korábban beszámolt, a Mercedes-Benz haszongépjárművek gyártásával foglalkozó ágazata, a Daimler Truck kiválik az anyacégből, és egyedül lép a tőzsdére (pontosabban a frankfurti értéktőzsdére). Ennek oka, hogy így jobban képviselhetik a haszongépjárműgyártás sajátosságait, és jobban érvényesítheti érdekeit a részleg.

A kiválás biztosnak tekinthető, de a részvényeseknek is meg kell szavazniuk – erre kerül sor október 1-jén. Ezen a gyűlésen döntenek arról is, hogy 2022 februárjától a Daimler AG neve Mercedes-Benz Group AG-ra változik.

Támogatja a vezetőség

A Daimler Truck kiválását a cég vezetősége egyértelműen támogatja. Bernd Pischetsrieder, a felügyelőbizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy jókor hozott jó döntést a Daimler AG, mert így a Daimler Truck és a Mercedes-Benz egyaránt jobban tudnak majd összpontosítani az elektromos átállásra és a fenntarthatóságra.

Ola Källenius, a Daimler AG és a Mercedes-Benz AG igazgatótanácsának elnöke szerint két erős, önálló vállalatra válik szét a Daimler, ezzel a lépéssel pedig egyértelműen jól járnak majd a részvényesek, mert mindkét cég kihasználhatja a benne rejlő maximális potenciált.

Martin Daum, a Daimler Truck AG igazgatótanácsának vezetője, és Michael Brecht, a Daimler dolgozói tanácsának vezetője szintén üdvözölték a döntést.

Jövő év elején megy tőzsdére a Daimler Truck

A Daimler AG átalakítása és a Daimler Truck ez év végére tervezett kiválása következtében a részvényesek 65 százalékos részesedéssel rendelkeznek az új Daimler Truck Holdingban, amelyet ezután jegyeznek be a tőzsdén független társaságként. A leválasztás ellenértékeként a Daimler részvényesei egy további részvényt kapnak a Daimler Truck Holding AG-ben minden két Daimler részvény után. A Daimler megtartja a 35 százalékos kisebbségi részesedést a Daimler Truckban.

A Daimler feltételezi, hogy a Daimler Truck Holding AG részesedése - a Frankfurti Értéktőzsde Prime Standard listázását követően - az első lehetséges időpontban, valószínűleg 2022 első negyedévében szerepel a kibővített, negyven tagú DAX részvényindexben.

Kiemelt Partnereink