Gyártók A cukisága tette sikeressé a Fiat 500-ast

A cukisága tette sikeressé a Fiat 500-ast

autopro.hu/V.M. | 2020.06.21 08:21

A cukisága tette sikeressé a Fiat 500-ast

Fotó: FCA Group Press Releases

A pályafutása során a Mininek, BMW-nek és a Ferrarinak is dolgozott Frank Stephenson a „Hogyan terveztem?” című videosorozatának legutóbbi epizódjában a modernkori Fiat 500-as külsejéről és annak megtervezéséről beszélt.

Hirdetés

2006-ban a Fiat alacsony nyereséggel működött, emiatt sürgősen szükségük volt egy új típusra, mellyel széles vásárlói réteget érhettek el. Stephenson szerint ennek legjobb módja, ha veszünk valamit, ami nagy népszerűségnek örvendett a múltban, majd megpróbáljuk azt úgy átalakítani, hogy az az idősebbek és a fiatalabbak tetszését is elnyerje. A siker kulcsa a régi karakter új technológiával való megfelelő vegyítésében rejlik, ami persze rendkívül nehéz, szinte teljesíthetetlen feladat elé állíthatja a mérnököket.

Habár az új Fiat 500 vonalai nem élesek, Stephenson ügyelt arra, hogy kellően dinamikusak legyenek, hasonulva sok más olasz autó formavilágához. Mint elmondta, fontos, hogy a vonalakban legyen némi „feszültség”, kiszámíthatatlanság, hogy a végeredmény ne legyen unalmas.

Az idő haladtával az autóknak egyre biztonságosabbá kell válniuk, másfelől viszont a külső mindig is meghatározó fog maradni. Stephenson úgy véli, hogy a formatervező feladata a dizájn és a technológia oly módon kombinálása, hogy az autó szép legyen.

A titok a fényszórókban és a hűtőrácsban rejlik

Ahogy az agresszív külsejű járműveknek, úgy az aranyos autóknak is megvan a maga vonzóerejük. Az új 500-as nem lehetett volna akkora siker a kerek, kissé túlméretes fényszórók nélkül, amik aranyos külsőt kölcsönöznek neki. A széles, mosolygó szájra emlékeztető hűtőrács ugyancsak hozzátesz az autó karakteréhez, vidámmá téve azt. Mindezeknek köszönhetően a dizájn ártalmatlanságot sugall, és ez az, ami Stephenson szerint annyira ellenállhatatlanná teszi a Fiat 500-ast.

Végül hozzátette, hogy egy autó formájának nem csupán szépnek kell lennie, fontos, hogy érzelmi töltettel is rendelkezzen.

Kiemelt Partnereink