Gyártók A CATL akkugyára segítheti olcsóbb e-autókhoz Európát

A CATL akkugyára segítheti olcsóbb e-autókhoz Európát

autopro.hu/P.B. | 2023.11.22 06:23

A CATL akkugyára segítheti olcsóbb e-autókhoz Európát

Fotó: Twitter/CATL

A Stellantis friss bejelentése szerint a konszern a kínai CATL-lel közösen elektromos autókhoz való akkumulátorokat gyártó üzemet építene Európában. A cél megfizethetőbb elektromos autók gyártása az európai piac számára.

Hirdetés

A CATL és a Stellantis már előzetes megállapodást kötöttek arra vonatkozólag, hogy a kínai vállalat lítium-vasfoszfát akkumulátorcellákat és modulokat szállít az autógyártó európai járműgyárai számára. A két vállalat azt is közölte, hogy fontolgatják egy vegyesvállalat létrehozását is a régióban.

Maxime Picat, a Stellantis beszerzési és ellátási lánc részlegének globális vezetője elmondta, hogy a CATL-lel közösen készített terv egy új, lítium-vasfoszfát akkumulátorok gyártására alkalmas gigagyár felépítését célozza Európában.

„Folyamatban vannak a megbeszélések a CATL-lel a közös vállalkozás tervéről, és még néhány hónapra van szükség a véglegesítéshez” - mondta Picat, aki azonban a leendő gyár helyszínéről semmit nem volt hajlandó elárulni.

Két lábon állna a Stellantis

Picat szerint a CATL-lel kötött megállapodások kiegészítik a konszern villamosítási stratégiáját: a lítium-vasfoszfát akkumulátorok csökkentik a gyártási költségeket Európában, ám közben fenntartják a költségesebb, de nagyobb teljesítményt ígérő nikkel-mangán-kobalt kémiájú akkumulátorok gyártását is.

Európában a Stellantis már három gigagyárat épít, egyet-egyet Franciaországban, Németországban és Olaszországban. A különböző partnerekkel épülő üzemekben nikkel-mangán-kobalt akkukat fognak gyártani.

„A megfizethetőség kulcsfontosságú, ezen a területen a lítium-vasfoszfát ma a legjobb technológia” - tette hozzá Picat.

A CATL elnöke és vezérigazgatója, Robin Zeng elmondta, hogy a partnerség „döntő lépés lesz mindkét fél szén-dioxid-semlegességi céljai felé vezető úton” – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink