Gyártók Tizenegy fokozat, három kuplung – mindez a Hondától

Tizenegy fokozat, három kuplung – mindez a Hondától

autopro.hu/B.B. | 2016.08.25 06:23

Tizenegy fokozat, három kuplung – mindez a Hondától

Hogy mikor kerülhet sorozatgyártásba, még nem tudni, de lehet, hogy egyszer a japán gyártó autóiban már közel egy tucat sebességfokozat közül választhatunk. A jelszó az üzemanyag-takarékosság.

Hirdetés

A közelmúltban számoltunk be az autók okosodásával párhuzamosan a sebességfokozat-számok várható csökkenéséről. Hát, a Honda kicsit másképp látja a dolgot: tizenegy fokozatú, triplakuplungos szerkezetet szabadalmaztatott, ami mindkét tulajdonsága miatt mérföldkőnek számít. A tizenegy fokozat önmagában még „átlagosnak” számítana, hiszen a Ford is dolgozik a maga ugyanennyi ganggal rendelkező szerkezetén, ráadásul különféle márkáknál több sorozatgyártásban készülő modell is létezik, amely csak eggyel marad el a fokozatszámnövelési versenyben.

Az igazi érdekesség a duplakuplungos megoldás továbbfejlesztése, számol be az autoblog.com. A triplakuplungra a japánok szerint azért van szükség, hogy a nyomaték továbbítása az eddigieknél is egyszerűbb lehessen, a gyorsabb váltás mellett az üzemanyag hatékonyabb felhasználása is a mérleg pozitív oldalát gyarapítja.

Fontos megjegyezni, hogy az egész újítás szabadalmi fázisban van, így korántsem biztos, hogy a végfelhasználók egyáltalán találkoznak a megoldással. Erre utalhat az is, hogy a gyártó még nem közölt képet a fejlesztésről - persze ennek épp ellenkezője is lehet: annyira féltenék a konkurenciától, hogy meg sem merik mutatni?

Kiemelt Partnereink